Новини
11 Листопада 2020
845

Аналітики назвали головну подію у світовій економіці у 2021 році

Вплив шоків пандемії продовжиться як у наступному році, так і пізніше

Аналітики назвали розробку вакцини від коронавірусу і новини про неї головною подією наступного року, здатним впливати на економіку і світові ринки, повідомляє CNBC.

Американський фондовий ринок показав зростання 10 листопада на фоні повідомлень про успішні випробування вакцин відразу від двох компаній: американської Pfizer і німецької BioNTech. Економісти вважають це ознакою оптимізму інвесторів.

При цьому дорожчають в основному акції банків і традиційних компаній. Представники технологічного сектора (за винятком фармацевтичних компаній), навпаки, падають в ціні, що можна розцінити як свідчення закінчення ажіотажного попиту на стартапи.

Найближчими місяцями настрій ринків буде багато в чому визначатися успішністю боротьби урядів різних країн з поширенням коронавірусу. Ще одним фактором повинні стати дії нової адміністрації США.

“Якщо Джо Байден, який оголосив себе переможцем виборів, посприяє виділенню нових заходів допомоги, економіка отримає додаткове стимулювання, що обов’язково позначиться на котируваннях”, — зазначають аналітики.

Коронавірус і президентські вибори в США останнім часом залишалися двома основними джерелами невизначеності, тож їх усунення тою чи іншою мірою посприяє переходу інвесторів з облігацій в акції, які вважаються менш ризикованими активами й прибутковість по яких не фіксована.

Тим часом Moody’s оцінило перспективи негативних наслідків коронавірусу на світову економіку. За оцінками міжнародної рейтингової агенції, вплив шоків пандемії продовжиться у 2021 р. та після.

“Наслідки пандемії та заходи, прийняті державами для їх стримування, викликали економічну, фінансову і соціальний шоки, які триватимуть до 2021 року і пізніше”, — стверджують експерти.

На думку аналітиків, в короткостроковій перспективі найсильніше постраждають держави з низькими кредитними рейтингами. При цьому в середньостроковій перспективі зі складнішими політичними питаннями, викликаними або посиленими кризою, зіткнуться всі держави.

За оцінками агенції, в поточному році уникнути падіння ВВП серед великих економік світу вдасться тільки Китаю. В інших країнах G20 Moody’s прогнозувало падіння економіки за підсумками 2020 р. на 4,6%. У 2021 р. експерти очікували зростання економіки G20 на 5,3%.

Як писали раніше Investory News, акції компаній, що розробляють і продають тести на коронавірус обвалилися на торгах у вівторок, 9 листопада, на новинах про успішну вакцину розробників Pfizer і BioNTech.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram