Новини
9 Квітня 2019
970

В Китаї двірників зобов’язали носити “розумні” браслети

Годинники контролюють ефективність роботи працівника та відстежують час його відпочинку

Санітарна компанія з міста Нанкін в Китаї в березні зобов’язала двірників носити “розумні” годинники-браслети з функцією GPS. Годинники відстежують зону і час роботи співробітників і забороняють їм робити перерви більше, ніж 20 хвилин, пише видання Abacus.

Годинник показує, коли двірник прийшов на роботу та пішов з неї, не покинув він завчасно відведену йому територію і не ухиляється він від роботи. Якщо браслет не фіксує рухи тіла довше 20 хвилин, він відправляє носію звуковий сигнал “Продовжуйте роботу!”. Якщо прибиральник на нього не реагує, його начальник може відстежити координати браслета – і перевірити, що відбувається з працівником.

3 квітня місцевий телеканал показав сюжет про розумні браслети двірників. До нього увійшли кілька інтерв’ю з двірниками, обличчя яких журналісти сховали. Як пише видання, майже всі прибиральники виявилися незадоволені браслетами.

Кадр з сюжету

“Я бачу сміття на вулиці і збираю його. Іноді буває так, що вулиці чисті, а ця штука все одно змушує тебе ходити туди-сюди”, – прокоментував один з двірників у сюжеті телеканалу.

Пристрої викликали обурення у користувачів сервісу мікроблогів Weibo, де був розміщений сюжет про двірників з Нанкіна. Як пише Abacus, в одному з коментарів браслети назвали “кайданами трудового народу”.

“Можна стежити за підозрюваними в злочинах, торговцями наркотиків, але навіщо стежити за прибиральниками?” – обурюються глядачі. Деякі користувачі Weibo відзначили, що гроші, витрачені на покупку браслетів, варто було спрямувати на підвищення зарплати двірникам. У Китаї представники цієї професії отримують в середньому від $230 до $300.

На наступний день після виходу сюжету компанія, яка впровадила браслети, заявила, що відключить в пристроях функцію контролю рухів, оскільки саме вона викликала найбільше обурення в інтернеті. При цьому в компанії підкреслили, що не відмовляться від браслетів повністю, оскільки вони допомогли знизити витрати на контроль роботи двірників і поліпшили якість прибирання вулиць в Нанкіні.

А тим часом китайська телекомунікаційна компанія Huawei будує в окрузі Дунгуань на півдні Китаю новий кампус, який виділяється ретельно скопійованою архітектурою десятка європейських міст, де будуть розташовані його офіси та лабораторії.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram