Герої
20 Березня 2024
246

Урсула фон дер Ляєн: “Майбутнє починається з родини”

Перша жінка-голова Єврокомісії та міністерка оборони Німеччини

Урсула Гертруда фон дер Ляєн (у дівоцтві Альбрехт) народилася 8 жовтня 1958 року в громаді Іксель, Брюссель, Бельгія, у родині Ернста та Адель Альбрехт.

Батько Урсули — Ернст Альбрехт — німецький політик, обіймав посаду генерального директора Головного управління з конкуренції Єврокомісії, був міністром-президентом федеральної землі Нижня Саксонія. Ернст є нащадком бременського барона Людвіга.

Її мати два роки працювала журналісткою, однак після народження 7 дітей була змушена залишити роботу. Урсула виросла в оточенні п’ятьох братів (молодша сестра Беніта-Єва померла в 11 років) й, за її словами, це теж дуже вплинуло на її характер.

У віці 13 років вона повернулася на історичну батьківщину Німеччину. Жила у Ганновері.

Урсула закінчила гімназію. Вона завжди відмінно навчалася та мала багато захоплень. Окрім вивчення мов, вона займалася музикою, верховою їздою, полюбляла прогулянки на велосипеді.

Спершу дівчина бачила себе у професії археолога, проте 1977 року вона вивчала макроекономіку в Геттінгенському університеті та Вестфальському університеті імені Вільгельма у Мюнстері.

У 1978 році вона навчалася в Лондонській школі економіки. Це був вимушений переїзд через загрозу її життю, оскільки політика її батька не давала спокою терористичній організації Фракції Червоної Армії.

У 1980 році фон дер Ляєн вступає до Ганноверської медичної вищої школи, де через 7 років склала державний іспит та отримала дозвіл на ведення лікарської практики. Після чого стала асистентом лікаря-гінеколога у клініці свого навчального закладу.

У 1991 році Урсула здобула докторський ступінь із медицини, закінчивши аспірантуру в Ганноверському університеті імені Лейбніца.

Ще у 1986 році Урсула вийшла заміж за німецького лікаря, бізнесмена та представника дворянської родини Хайко фон дер Ляєна. І у 1992 році сім’я переїздить до США, де її чоловік викладав у Стенфордському університеті. На деякий час жінка полишає кар’єру та займається родиною.

У 1996 році фон дер Ляєни повертаються до Ганновера. Завдяки відвідуванню Америки Урсула фон дер Ляєн набула глибокого розуміння політичної культури США та англосаксонської ментальності в цілому.

З 1998 до 2002 року Урсула фон дер Ляєн працювала науковою співробітницею Фрідріха Вільгема Шварца у відділі епідеміології, соціальної медицини та дослідження з охорони здоров’я у Ганноверській вищій медичній школі, де 2001 року здобула магістерський ступінь з медицини.

У 2003 році жінка наважилася здійснити великий стрибок у політику, хоча ще з 1990 року була членом партії Християнсько-демократичного союзу.

4 березня 2003 року вона обійняла посаду міністра соціальних справ, жінок, сім’ї та здоров’я в уряді землі Нижня Саксонія під керівництвом прем’єр-міністра Крістіана Вульффа.

22 листопада 2005 року фон дер Ляєн склала присягу, ставши міністром у справах сім’ї, людей похилого віку, жінок і молоді Німеччини у першому уряді Ангели Меркель.

Після виборів до Бундестагу 2009 року фон дер Ляєн здобула посаду міністра праці та соціальних питань у другому уряді Ангели Меркель.

17 грудня 2013 Урсула фон дер Ляєн обійняла посаду міністра оборони від великої коаліції ХДС/ХСС та СДП у третьому — Ангели Меркель, ставши першою жінкою на цій посаді.

14 березня 2018 року вона знову стала міністром оборони від великої коаліції ХДС/ХСС та СДП у четвертому уряді Меркель.

У 2019 році міністерство оборони на чолі з Урсулою фон дер Ляєн звинуватили у порушенні правил державних закупівель. Пізніше політик визнала, що під час укладання контрактів було здійснено низку помилок і що вжито нових заходів для того, щоб уникнути подібного в майбутньому. Політична діячка оголосила, що йде у відставку з посади міністра оборони Німеччини.

Фон дер Ляєн стала першою жінкою на чолі Єврокомісії з 1 грудня 2019 року.

Щодо України: У 2015 році саме Урсула фон дер Ляєн була проти постачання зброї для України у війні з росією: ймовірно, вона вірила в те, що це лише розпалить більший вогонь. Міністерка була на боці переговорів між воюючими сторонами.

Проте 2022 році її погляди зазнали координальних змін. Президентка Єврокомісії, Урсула фон дер Ляєн стала однією з перших, хто підтримав санкції проти росії. Також політикиня сприяла допомозі українським біженцям у Європі.

Найкращі цитати:

• “Є достатньо прикладів, і закордоном зокрема тому, що виховання дітей сприяє розвитку кар’єри, а не є гальмом”.

• “Немає поганих мам, які кидають своїх дітей заради роботи. Є погана держава з такими умовами роботи, що дітей ростити стає дуже складним завданням”.

• “Батько, для якого час із дітьми також важливий, як робочий час, не слабак, а трендсеттер”.

• “Молоді хоч і бігають швидше, старші знають, де можна скоротити дорогу”.

• “Не бійтеся виявляти ініціативу. Свого майбутнього чоловіка помітила в університеті, але не знала, як до нього підійти. Якось я побачила, як він змінює колесо, і запропонувала свою допомогу, хоча нічого не розуміла в цьому”.

• “Діти знову мають стати бажаними та посісти своє місце у наших життях”.

• “Ідеальний батько і чоловік прагне стати не другокласною мамою, а першокласним батьком”.

• “Гендерну рівність можна вважати досягнутою, коли керівні посади охоплені порівну чоловіками та жінками”.

Цікаві факти:

• У Великій Британії Урсула Альбрехт навчалася під псевдонімом Розі Ладсон, обравши прізвище своєї прабабусі. Зміна імені — самозахист від Фракції Червоної Армії, німецької ліворадикальної терористичної організації міських партизанів.

• В Урсули та Хайко семеро дітей, які народилися в період з 1987 до 1999 рік: Девід (1987), Софія (1989), Марія Донат (1992), близнюки Вікторія та Йохана (1994), Егмонт (1998) та Грасія (1999).

• Тоді як інші політики полюбляють проводити відпустку на морському узбережжі, для Урсули найкращий відпочинок — у родинному колі у себе в саду.

• Чоловік політикині з грудня 2020 року обіймає посаду медичного директора компанії Orgenesis, що спеціалізується на клітинній та генній терапії.

• В політичних колах Берліна її ім’я та прізвище скорочують — UvdL, а батько називав її “Розочка” (Röschen). Під час роботи в уряді Меркель у вузьких колах її називали “запасним канцлером”.

• Окрім німецької, політикиня вільно спілкується французькою та англійською мовами.

• У 2010 році фон дер Ляєн вважалася можливим претендентом на посаду президента Німеччини, але зрештою партія ХДС віддала перевагу Крістіану Вульфу.

• У 2016 році Урсула на посаді Міністра оборони потрапила до дипломатичного скандалу. Під час візиту до Саудівської Аравії вона відмовилася носити традиційний ісламський одяг, також відомий як абайя. “Право вибирати собі одяг — це право, яке однаково як для чоловіка, так і для жінки. Мене дратує, коли жінок змушують носити абайю”, — заявила вона.

• Фон дер Ляєн була єдиним міністром, який безперервно входив до складу Кабінету протягом усього терміну правління Ангели Меркель.

• Політикиня має дві нагороди:

Великий хрест ордена “За заслуги перед Литвою” (Литва, 2 березня 2017) — за особливі заслуги у розвитку міждержавних відносин Литви та Німеччини, зміцнення двосторонньої воєнної співпраці, особистий внесок і підтримку зміцнення безпеки Литви”.

Орден князя Ярослава Мудрого I ст. (Україна, 23 серпня 2022) — за значні особисті заслуги у зміцненні міждержавного співробітництва, підтримку державного суверенітету та територіальної цілісності України, вагомий внесок у популяризацію Української держави у світі.

• Урсула фон дер Ляєн тричі за час повномасштабного вторгнення відвідувала Київ.

• Урсулу запитали, де вона хотіла б проживати у Брюсселі, коли вона розпочала роботу в Європейській комісії у 2019 році. Вона попросила надати їй резиденцію в офіційній штаб-квартирі Європейської комісії, будівлі “Берлеймонт”. Ймовірно, вона мешкає на одному з верхніх поверхів.

Джерело: amp.my, life.liga, svoboda, 24tv, dw, vikna, deutschland, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram