Новини
13 Лютого 2024
202

Валдіс Домбровскіс закликав зняти обмеження на імпорт українського зерна

Звернення стосується Польщі, Угорщини та Словаччини

Єврокомісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс закликав Польщу, Угорщину та Словаччину зняти одностороннє обмеження на імпорт українського зерна.

За його словами, Європейський Союз уже розробив альтернативні механізми, які допоможуть убезпечити європейських фермерів від надлишку української продукції, пише Бізнес Цензор.

Під час дебатів у Комітеті агрокультури при Європарламенті Домбровскіс нагадав, що Єврокомісія вже запроваджувала захисні заходи для сусідніх з Україною країн під час імпорту переважно сировинних товарів з України, таких як зерно, кукурудза та насіння соняшнику.

Згодом Єврокомісія разом з Україною розробила механізм експортного контролю і він уже успішно функціонує між Україною та Румунією, наголосив єврокомісар.

“Цей механізм не працює, наприклад, з Польщею, Угорщиною та Словаччиною, оскільки ці країни продовжують застосовувати односторонні обмеження, які, до речі, суперечать винятковій компетенції ЄС у сфері торговельної політики, а також зобов’язанням щодо Угоди про вільну торгівлю з Україною та СОТ”, — підкреслив Домбровскіс.

Крім того, він зазначив, що Єврокомісія запропонувала запровадити автономні торгові заходи для країн, які стикаються із негативним впливом на ринок від українського експорту. Йдеться про “чутливі продукти”: яйця, цукор та соняшникову олію, для яких ЄК запропонувала встановити граничну максимальну квоту, що є усередненими даними імпорту за 2022-2023 роки.

Домбровскіс зазначив, що дія коридорів солідарності залишається актуальною, попри відновлення Україною експорту Чорним морем, оскільки він все ще не досяг довоєнних показників.

Нагадаємо, цьогоріч аграрії вже отримали 8,6 мільярда гривень.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram