Новини
14 Лютого 2019
1 317

Україна увійшла до списку лідерів ринку ІТ-послуг Східної Європи

Український експорт програмного забезпечення залишається одним з найбільш швидкозростаючих сегментів економіки країни

Східна Європа увійшла в топ-5 центрів розробки програмного забезпечення, повідомляється у звіті “Software Development in Ukraine, Poland, Belarus and Romania in 2019”, що підготували компанії AVentures Capital, Aventis Capital і Capital Times, Intellias. У звіті представлені галузеві та ринкові дані, засновані на аналізі аутсорсингових компаній з чотирьох країн (Україна, Білорусь, Польща та Румунія).

Ринок ІТ-послуг зростає завдяки підвищенню економічної взаємозалежності, готовності розвинених країн переміщати робочі місця за кордон і зростаючої необхідності цифрової трансформації підприємств, зазначається у звіті.  Дані фактори залежать від пропорції між попитом і пропозицією технічного таланту. Існує розрив між необхідним і доступним пулом розробників. Проте, чотири країни Центрально-Східної Європи можуть заповнити його, впевнені експерти.

ІТ-аутсорсинг в Центральній і Східній Європі зростає набагато швидше, ніж в середньому по світу: 20-25% в рік проти 5% в світі.

У той час як Україна, Білорусь, Польща та Румунія є лише часткою від китайського чи індійського ринку з розробки програмного забезпечення, ці чотири країни формують надзвичайно конкурентний у глобальному контексті кластер. У 2018 р. компанії регіону експортували послуг ІТ-розробки на суму $13 млрд.

Сьогодні в вищезазначених чотирьох країнах понад 200 вищих навчальних закладів та коледжів випускають понад 60 тис. IT-спеціалістів на рік. Протягом останнього десятиріччя зарплати по всьому регіону постійно зростали і на сьогодні вони складають від $500 для молодшого розробника, a для командного лідера до $5 тис.

Український експорт програмного забезпечення є одним з найбільш швидкозростаючих сегментів економіки країни. У 2017 р. виручка індустрії перевищила $3,6 млрд. Основні центри розробки програмного забезпечення в Україні – Київ, Харків та Львів.

На початок 2019 р. в Україні налічувалося 245 ІТ-сервісних компаній з 50 співробітниками і більше 750 ІТ-сервісних компаній в цілому. За словами експертів, широка мережа аутсорсингових хабів талантів по всій країні обумовлена ​​потужною мережею технічних університетів, підтримуваної 14 ІТ-кластерами, в яких беруть участь понад 80 компаній.

Нагадаємо, що раніше Investory News писали про вихід рейтингу 50 найбільших ІТ-компаній України. До першої трійки лідерів потрапили команії EPAM, SoftServe та GlobalLogic. Кількість співробітників у перших двох компаніях перевищила 6 тис.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram