Новини
17 Березня 2020
1 019

Удар по агробізнесу: Як коронавірус вплине на експорт української продукції АПК

Деякі невеликі фермерські господарства можуть збанкрутувати через зниження внутрішнього попиту

Фото: Depositphotos

Пандемія коронавірусу вплине на експорт української агропродовольчої продукції й удар буде істотним. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на заяву гендиректора агрохолдингу ІМК, президента асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” Алекса Ліссітси.

За його словами, наслідки коронавірусу для українського сільського господарства, як і для всієї української економіки, є абсолютно непередбачуваними. “Про результати карантину мовою цифр можна буде говорити тільки тоді, коли буде розуміння, коли він закінчиться”, — зазначив він.

Ліссітса зауважив, що одна справа, якщо це 3-4 квітня, інша справа, якщо заходи безпеки щодо нерозповсюдження коронавірусу в Україні триватимуть ще й протягом квітня.

“За моїм прогнозом, саме так і буде, тому можна тільки припустити, що молочно-товарне виробництво, а також невеликі фермерські господарства з виробництва овочів, фруктів, ягід опиняться на межі виживання, деякі збанкрутують через зниження внутрішнього попиту”, — розповів гендиректор ІМК.

Крім того, Ліссітса кажучи про макроекономіку вказав, що системна світова рецесія, в яку впадуть найбільші економіки світу, за прогнозами провідних економістів світу, почнеться через два-три місяці.

“Тому слід очікувати впливу пандемії коронавірусу і на експорт вітчизняної агропродовольчої продукції”, — зауважив він.

Ліссітса зазначив, що зараз складно передбачити наскільки може впасти світовий аграрний експорт, зокрема й український.

“Однак удар буде істотним. Український аграрний експорт є значною частиною всього українського експорту — понад $20 млрд щорічно і тому навіть падіння на 10%, 15%, або 20% може становити до мінус $4 млрд валютних надходжень до державної скарбниці. А це досить істотний показник для нашої слабкої економіки”, — вважає він.

Нагадаємо, за підсумками 2019 р. Україна оновила історичний рекорд аграрного експорту, доставивши на зовнішні ринки продукції сільського господарства на суму $22,4 млрд, що майже на 20% більше, ніж роком раніше.

Раніше Investory News пислаи, що обсяг капітальних інвестицій в агросектор України у 2019 р. зменшився на 15,8% або на 10,3 млрд грн у порівнянні з попереднім роком, і склав 54,6 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram