Новини
29 Листопада 2021
826

Цьогоріч оборот торгівлі агропродукцією між Україною та державами Азії перевищив $10 мільярдів

Серед основних партнерів — Китай, Індія, Туреччина, Індонезія, Саудівська Аравія

У січні-вересні 2021 року оборот торгівлі агропродовольчими товарами між Україною та Азією зріс проти показників минулого року за відповідний період на 20% і досяг показника понад $10 млрд, повідомляє Національний науковий центр “Інститут аграрної економіки” (ІАЕ).

В ІАЕ зазначили, що сальдо торгівлі вдалося збільшити до $8 млрд. Це сталося внаслідок зростання вітчизняного експорту (+ $1,5 млрд), що перевищило зростання імпорту із країн азійського регіону (+ $0,1 млрд).

Головні торгові партнери для України в Азії — Китай, Індія, Туреччина, Індонезія, Саудівська Аравія, Іран, Ірак, Пакистан та Ізраїль. Сумарно ці країни акумулюють понад 4/5 вартісних обсягів продажу цього регіону.

Як постачальники продовольства найбільші за вартістю закупівлі вітчизняні компанії-імпортери здійснюють у Туреччині, Індонезії, Китаї та Індії, звідки надходить 76% всього азійського імпорту.

“Оскільки Азія є найбільшим ринком збуту для української агропродовольчої продукції, товарна структура нашого експорту в цьому регіоні повністю зображає загальну. Вона представлена ​​переважно зерновими та олійними культурами, олією, залишками переробки харчової промисловості та м’ясопродуктами”, — зазначили аналітики ІАЕ.

А з азійських країн Україна імпортує здебільшого екзотичні фрукти, пальмову олію, насіння олійних культур, чай та каву.

Згідно з прогнозними оцінками вчених Інституту аграрної економіки, у 2021 році Україна може оновити торішній рекорд аграрного експорту до країн Азії в $10,9 млрд. На користь такого очікуваного результату свідчить наростальна динаміка постачання вітчизняної сільгосппродукції до країн цього регіону протягом понад 10 років, що зберігалася навіть у період 2014-2016 років, коли значний негативний вплив відчувався внаслідок подій у Криму та на Донбасі.

“Водночас комплексна потенційна місткість ринку країн Азії залишається для українських постачальників невикористаною, оскільки наразі попит на продовольство у цьому регіоні зростає дуже динамічно”, — резюмували в Національному науковому центрі.

Тим часом експорт українських товарів і послуг до Європейського союзу за три квартали 2021 року зріс на 47,9% проти аналогічного періоду 2020 року. Зростання імпорту становить 26,8%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram