Новини
18 Лютого 2020
1 039

Наторгували на $22 мільярди: Український агроекспорт збільшився майже на 20%

Найбільше експортовано зерна та соняшникову олію

За підсумками 2019 р. Україна оновила історичний рекорд аграрного експорту, доставивши на зовнішні ринки продукції сільського господарства на суму $22,4 млрд, що майже на 20% більше, ніж роком раніше. Про це повідомила прес-служба Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”.

При цьому у 2019 р. продукція АПК склала 44,6% в загальному експорті з України. “Характерною рисою минулого року для вітчизняного аграрного сектору економіки стала низка рекордів за обсягами поставок сільгосппродукції на зарубіжні ринки”, — йдеться в повідомленні.

За підсумками календарного 2019 р. зафіксовано найбільші в історії України обсяги експорту зерна (56,7 млн т) та соняшникової олії (6,1 млн т).

Серед інших товарів, що не належать до найбільш вагомих у переліку закордонних поставок, було досягнуто максимальні кількісні значення в експорті не згущених молока і вершків без цукру (25 тис. т), яєць птиці у шкаралупі та без (144 тис. т), волоських горіхів (68 тис. т), крохмалю (83 тис. т) та консервованих томатів (59 тис. т).

“Вирішальним для сумарного зростання експорту продукції АПК торік стало збільшення обсягів поставок до всіх трьох ключових регіонів — Азії, Європейського Союзу та Африки. При цьому обсяги поставок до них вітчизняного агропродовольства також сягнули максимальних за часів незалежності України показників”, — зазначають експерти.

У 2019 р. Азія посилила свої позиції основного імпортера української агропродукції. Обсяги експорту до країн цього регіону торік збільшилися до $9,4 млрд. Це на 17,5% перевищило рекордний показник у $8 млрд, встановлений у 2018 р. Частка азійських країн склала торік 42,2% від загального української агроекспорту.

Експорт аграрної продукції українського виробництва до країн — членів ЄС також значно зріс. Його обсяги збільшилися до $7,5 млрд, перевищивши рекордний показник 2018 р. у $6,3 млрд більш ніж на 19%. При цьому минулого року частка ЄС у вітчизняному експорті агропродовольства склала 33,5%.

Обсяги поставок до країн Африки 2019 р. збільшилися за аналогічний період на 43% і становили $3,3 млрд, 14,9 % від українського експорту сільгосппродукції.

Поставки вітчизняного агропродовольства до країн СНД залишилися на рівні 2018 р. і склали $1,5 млрд та склали 6,5% від українського агроекспорту.

Основними споживачами вітчизняної сільгосппродукції також стали Єгипет ($1,674 млрд), Індія ($1,547 млрд), Туреччина ($1,544 млрд), Нідерланди ($1,476 млрд), Іспанія ($1,199 млрд), Німеччина ($871 млн), Польща ($785 млн), Італія ($716 млн) та Білорусь ($605 млн). Причому Китай, Єгипет та Туреччина збільшили обсяги закупівель українського агропродовольства більш ніж у півтора раза у порівнянні з 2018 р.

Основними продуктами українського агроекспорту традиційно стали зернові культури, різні олії, насіння олійних культур, залишки та відходи, а також м’ясопродукція.

Нагадаємо, Україна є одним із найбільших виробників овочів і фруктів у Східній Європі, й посідає третє місце з виробництва яблук у регіоні, після Польщі та Росії, а також входить у трійку світових виробників черешень та смородини. Протягом останніх трьох років експорт збільшився майже вдвічі з €38 млн до €65 млн.

Як писали раніше Investory News, Антимонопольний комітет України дав дозвіл “Епіцентр К” на придбання частки, що забезпечує понад 50% голосів у вищому органі управління ТОВ “Хмельницьк-Агро”, підприємства, яке входить до “Сварог Вест Груп”. Зараз триває процес оформлення угоди.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram