Новини
26 Лютого 2020
956

Капітальні інвестиції в агросектор України скоротилися на 15,8%

Агробізнес в очікуванні відкриття ринку землі

Обсяг капітальних інвестицій в агросектор України у 2019 р. зменшився на 15,8% або на 10,3 млрд грн у порівнянні з попереднім роком, і склав 54,6 млрд грн, повідомляє прес-служба “Українського клубу аграрного бізнесу” (УКАБ).

Як стверджує експерт УКАБ Валентин Кропивко, це викликано двома ключовими факторами: ревальвацією гривні та очікуваннями відкриття ринку землі.

Загальний обсяг капітальних інвестицій в економіку України у 2019 р. досяг 584,5 млрд грн. Таким чином, на агросектор припало 10% всіх інвестицій.

Сільське господарство залишилося в трійці лідерів по залученню капітальних інвестицій серед галузей української економіки, проте, воно поступається промисловості та будівництву.

За даними Держстатистики, поквартальна активність інвесторів у цій галузі наступна: I квартал — 10,9 млрд грн, II квартал — 12,6 млрд грн, III квартал — 14,8 млрд грн, IV квартал — 16,7 млрд грн.

Як стверджують у Finance.ua, вітчизняний агробізнес не хоче інвестувати в Україну через відсутність державної підтримки, і розглядає можливість капіталовкладення в інші країни, де влада повертає вкладені кошти інвесторам.

Взаємозв’язок між держпрограмами та сумами інвестицій простежується на прикладі 2018 р., коли держава запропонувала цільові програми українським аграріям.

Найбільше коштів у 2018 р. вкладали аграрії у вирощування однорічних та дворічних культур (52,5 млрд грн), а також тваринництво (9,4 млрд грн).

Як писали раніше Investory News, за підсумками 2019 р. Україна оновила історичний рекорд аграрного експорту, доставивши на зовнішні ринки продукції сільського господарства на суму $22,4 млрд, що майже на 20% більше, ніж роком раніше.

Нагадаємо, Антимонопольний комітет України дав дозвіл “Епіцентр К” на придбання частки, що забезпечує понад 50% голосів у вищому органі управління ТОВ “Хмельницьк-Агро”, підприємства, яке входить до “Сварог Вест Груп”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram