Думки
8 Липня 2021
2 119

Сет Годін: Практична елегантність — обов’язкова умова якісного продукту

Американський підприємець та економіст, фахівець в області інформатики, автор ділових книг і популярний оратор — про те, чому важливо поєднувати функціональність і захват

Каное Prospector від Chestnut Canoe Company — не швидке, легке або дешеве, але елегантне.

Практична елегантність — це те, що доступно кожному з нас. Можна зробити його фундаментальним елементом роботи, було б бажання.

Деякі люди створюють речі, але більшість створюють систему. Що надає продукту практичну елегантність? Те, що він кращий, чистіший, зрозуміліший, добріший, ефективніший, більш дружній або доступніший, ніж від нього очікують.

Microsoft Windows ніколи не була елегантною системою, в ній було видно всю її таємницю. Але, всупереч всій незграбності, вона справлялася зі своїми завданнями.

А ось Macintosh — як мінімум 20 років — був напрочуд елегантним. Коли він ламався, він ламався витончено. Він розумів значення ще до того, як просив вас ввести їх, і на його обличчі сяяла усмішка — здавалося, він має почуття гумору.

Створюючи якусь річ з практичною елегантністю, ми вкладаємося в призначений для користувача досвід, який приносить більше задоволення клієнта, а не чистого прибутку тому, хто її зробив.

За іронією долі, в довгостроковій перспективі задоволення потреб користувача — кращий спосіб підвищити чистий прибуток компанії, що не володіє монопольною владою.

Людей приваблює поєднання функціональності та захоплення. Це та елегантність, яку ми шукаємо в нашому рукотворному світі.

Ворог практичної елегантності — постійна складність, часто викликається вимогами конкуренції, мережевими ефектами та статусом-кво.

Остання операційна система Mac позбавлена ​​елегантності. При збої, а з моїм Mac вони траплялися кожні кілька годин минулого тижня, вона виглядає жалюгідно. Панічні звіти ядра процесора не читаються ні мною, ні співробітниками служби підтримки. Діалогові вікна непослідовні, потік інформації нерівномірний, і в цьому досвіді немає ні натяку на прагнення до досконалості й бажання сподобатися.

Практична елегантність не має на увазі те, що каное ніколи не перевернеться. Вона означає, що наше творіння було створено не даремно, що воно залишає користувача з почуттям задоволення, а не розчарування від вибору продукту.

Занадто часто “обслуговування клієнтів” означає “відповісти на дзвінок і повернути гроші”. Але ця робота починається задовго до того, як щось зламається. Справа у відповідальному ставленні до досвіду. У появі захвату раніше, ніж його очікували. У розвитку співчуття і розуміння тих взаємодій, що відбудуться між вами й клієнтом.

Звичайно, це вимагає зусиль. Як і все інше, що є частиною продукту або послуги. Однак, мабуть, деякі люди вважають ці зусилля необов’язковими.

Як тільки творець починає поводитися так, ніби у користувача немає вибору, елегантність випаровується.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram