Соцмережі
28 Серпня 2023
1 450

Олег Гороховський: Що таке MVP та його актуальність

Багато хто з вас стикався з терміном “MVP”.

Ось визначення з Вікіпедії:

MVP, мінімально життєздатний продукт (англ. Minimum viable product) — продукт з мінімальним функціоналом, який можна дати користувачам для використання. Використовується для тестування ідей у розробці програм з мінімальними затратами ресурсів.

Мене завжди в цій філософії, що дозволяє пройтися по стартовій функціональності продукту бритвою Оккама, бентежило те, що важко було відмовлятися від чогось важливого для того, щоб скоротити time to market. Хотілося всього й побільше. Усе здавалося важливим, а скорочення властивостей стартового продукту давалося титанічними зусиллями. І це завжди була інтуїція стейкхолдерів, збалансована очікуваними термінами старту.

Усе змінилося, коли я, не пам’ятаю вже де, натрапив на інше визначення MVP:

МVP — мінімальний продукт для того, щоб його можна було полюбити.

Для мене все стало на свої місця. Не можна полюбити мобільний банк без красивих переказів і розшифрування транзакцій, а без депозитів можна і без валютних карток теж можна, а без поповнення мобільних не можна. Так ми розмірковували, коли думали, що буде у першій версії моно.

І нам знадобилося 9 місяців, щоб «запиляти MVP», хоч історія знає схожі проєкти, які не могли стартувати по 2—3 роки.

Виходить, якщо приправити класичний MVP клієнтоорієнтованістю, буде набагато смачніше.

Чому я зараз вирішив цим поділитися — вважаю це найважливішим ноу-хау власників продуктів і зараз це дуже важливо для тих, хто незважаючи ні на що думає над запуском свого бізнесу або нових продуктів.

Пам’ятайте — в ідеальний шторм виживають тільки найбільш клієнтоорієнтовані і найшвидші. Ідеї ​​треба швидко впроваджувати, тестувати та не витрачати багато грошей, яких може і не бути.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram