Новини
23 Листопада 2021
815

Вчені стривожені: Маркетологи намагаються впровадити рекламу в наші сновидіння

Зараз за допомогою злому сновидінь відкрито тестуються нові способи зміни й стимулювання купівельної поведінки

Тріо дослідників з Гарвардського університету (США), Массачусетського технологічного інституту (MIT, США) та Монреальського університету (Канада) опублікували есе, в якому попередили людей, що протягом найближчих трьох років маркетологи планують використовувати технологію dreamtech, що дозволяє “підсаджувати” рекламу в сновидіння.

“У численних маркетингових дослідженнях відкрито тестуються нові способи зміни та стимулювання купівельної поведінки за допомогою злому сновидінь”, — пише команда.

На їхню думку, рекламна дія на покупця до або під час сну швидко стає реальністю. Двоє з трьох авторів есе раніше працювали в MIT над пристроєм, призначеним для спілкування зі сплячими суб’єктами й навіть для “зламування” їхніх снів.

Особливе занепокоєння у фахівців викликала реклама північноамериканської компанії Molson Coors перед Суперкубком УЄФА цього року. Вона закликала людей стати учасниками експерименту щодо впровадження інформації у сновидіння в обмін на безплатне пиво.

Влітку цього року всі три автори есе написали відкритий лист, в якому розкритикували рекламодавців, які намагаються зламати сновидіння покупців. Сорок інших науковців підписали цей документ. Автори також стверджували, що Федеральна торгова комісія, яка регулює рекламу в США, має внести до правил зміни, що забороняють використовувати в рекламі технології, що діють на підсвідомість.

Дослідники вважають, що важливо діяти, доки не стало надто пізно, кажуть автори. Втручання у сновидіння має деяку практичну значимість, наприклад, для лікування посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Проте наближається момент, коли технологічні компанії, що виробляють годинник, пристрої та додатки для відстеження сну, почнуть продавати ці дані з метою отримання прибутку або використовувати ці інструменти для злому наших снів, впевнені експерти.

“Найгірше те, що ви, мабуть, навіть не зрозумієте, що у ваш сон хтось проник”, — розповідають дослідники. Вони посилалися на роботу, результати якої показали, що змішування неприємних запахів із сигаретним димом під час сну наступного дня зменшувало бажання палити у людей із нікотиновою залежністю. При цьому вони не могли згадати, що вночі відчували неприємний запах.

Загалом це есе є попередженням, що зараз ми всі знаходимося на слизькій доріжці, і необхідно врегулювати використання подібних технологій до їхньої остаточної розробки та введення в експлуатацію.

Раніше Investory News дізнавалися, на які тренди в інтернет-рекламі варто очікувати наступного року. Докладніше — за посиланням.

Нагадаємо, в Японії фахівці компаній MicroAd Digital Signage і Yunika Vision створили інтерактивну рекламу нового типу: на зігнутому LEG-екрані час від часу з’являється величезний триколірний 3D-кіт.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram