Країна
16 Липня 2021
2 179

По той бік реальності: Рівень голоду у світі зріс до максимуму за 15 років

Ще ніколи в історії продовольча безпека не стикалася з такою безліччю нових загроз

У 2020 році ООН зафіксувала рекордний за 15 років рівень голоду у світі. Причиною зростання з 2005 року стала пандемія коронавірусу, урізання доходів населення і погіршення доступу до харчових продуктів. Про це свідчать дані доповіді організації, першої глобальної оцінки продовольчої безпеки за останній час.

Головними причинами проблем є кліматичні зміни, політичні конфлікти й економічний спад. Під час пандемії вплив цих факторів співпав і посилився.

Стрибок цін до десятирічного максимуму зробив продовольство ще більш недоступним, особливо для бідних країн, що залежать від імпорту.

У документі наголошується, що у 2020 році недоїдати стали близько 800 млн осіб, тобто десята частина населення планети. Найгірше справа йшла в Азії. За минулий рік голодуючих в регіоні стало на 320 млн більше.

Дослідження проведено спільно з Продовольчою і сільськогосподарською організацією, Всесвітньою продовольчою програмою, ЮНІСЕФ і Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Вони дійшли думки, що світові потрібно серйозно перетворити продовольчі системи, щоб покінчити з голодом до 2030 року.

Останній рік кількість людей, які помирають від голоду, зросла в шість разів. За смертністю ця причина вже перевищила COVID-19, йдеться в доповіді організації Oxfam.

З початку пандемії коронавірусу від голоду щохвилини помирають 11 осіб, в той час, як від COVID-19 — сім осіб. Нині від критичної відсутності продовольства у всьому світі страждають 155 млн осіб, що на 20 млн більше, ніж роком раніше.

Головною причиною голоду в організації називають численні війни та конфлікти, а також економічні потрясіння, до яких призвела пандемія. Свою роль відіграє і зміна клімату, що погіршує забезпечення харчуванням. На фоні глобальних проблем світові ціни на продовольство зросли на 40%, що стало найвищим зростанням більш ніж за десять років.

Найбільше страждають вразливі верстви населення — жінки, діти, мігранти та працівники, зайняті в тіньовому секторі економіки. Епіцентрами зростання голоду стали Індія, Південна Африка та Бразилія, а також країни, які найбільше постраждали від коронавірусу.

У доповіді зазначено, що різке зростання смертності, пов’язаної з голодом, відбувається на фоні збільшення глобальних військових витрат. Останні зросли на $51 млрд, що в шість з половиною разів більше, ніж потрібно для припинення голоду.

Одночасно статки десяти найбагатших у світі людей за рік зросли на $413 млрд — в 11 разів більше, ніж передбачувані витрати ООН на організації гуманітарної допомоги у всьому світі.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш знайшов застосування грошам, накопиченим 10 найбагатшими людьми світу за час пандемії коронавірусу. Про це він заявив впід час свого звернення до Генасамблеї ООН.

Згідно з даними звіту благодійної організації Oxfam, на який послався Гутерріш, цих коштів вистачило б на те, щоб не допустити “скочування кого б то не було в злидні” внаслідок пандемії й також “оплатити вакцинацію від COVID-19 для всіх і всюди”.

Він вказав на те, що пандемія посилила нерівність, а коронавірус “полює на вразливі та маргіналізовані верстви населення”.

“Можливості людей залежать від їх статі, раси, сім’ї та етнічного походження, наявності у них інвалідності та інших факторів. Ці несправедливості підживлюють один одного, призводять до того, що люди втрачають довіру до урядів та інститутів”, — підкреслив генсек ООН.

Термінову продовольчу допомогу потребують 20 країн, інакше їм загрожує масовий голод.

Жителі Ємену, Південного Судану та півночі Нігерії вже опинилися на порозі голодної смерті. Зазначається, що більшість країн, що зіткнулися із загрозою голоду, розташовані в Африці. Однак ця проблема також актуальна для Афганістану, Сирії, Лівану та Гаїті. Всього 34 млн осіб перебувають “в одному кроці від голодної смерті”.

Згідно з доповіддю Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), природні лиха, зміни клімату, проблеми в сільському господарстві посилюються наслідками пандемії коронавірусу. Все це загрожує світу безпрецедентним браком їжі.

Ніколи ще в історії продовольча безпека не стикалася з такою безліччю нових загроз, попереджають експерти. Ці небезпеки не тільки забирають життя, але й викликають негативні економічні наслідки на рівні домогосподарств, регіонів і країн. Вони можуть зберігатися протягом декількох десятиліть, сказано у звіті.

У період з 2008 до 2018 року мільярди доларів були втрачені внаслідок зниження врожайності через стихійні лиха. Це може призвести до порушень ланцюжків поставки й посилити проблему голоду.

Щоб запобігти цьому, необхідно зупинити бойові дії, забезпечити гуманітарний доступ до найбільш вразливих верств населення, а також зібрати на боротьбу з голодом хоча б $5,5 млрд, зазначають експерти.

Через пандемію в крайню бідність потрапили 120 млн осіб. Близько 114 млн втратили роботу, а світова економіка зазнала найсильнішу рецесію за 90 років.

Джерела: ООН, Bloomberg, CNBC, UN, FAO, Oxfam International

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram