Новини
5 Квітня 2022
498

Компенсувати українські поставки зерна світові експортери не зможуть

Україна виробляє суттєву частку світового продовольства

Російська війна проти України спричинила падіння українського експорту на ринку зерна, проте навіть перелаштування поставок з інших країн не зможе компенсувати втрати поставок з України, йдеться у статті Bloomberg.

Україна виробляє суттєву частку світового продовольства: близько 27% соняшникового насіння, 5% ячменю, по 3% пшениці та рапсового насіння, 2% кукурудзи.

Але країна не може поставити на світовий ринок, який оцінюється у $120 млрд, рекордні осінні врожаї через війну проти росії. Експорт зерна наразі обмежений до 500 тис. тонн на місяць проти 5 млн тонн до війни. Це, за даними Мінагрополітики, втрати у $1,5 млрд.

Врожаї з росії, найбільшого експортера пшениці, хоч і надходять, але залишають питання щодо доставки та оплати майбутніх вантажів. Тим паче, що агресор хоче оплати в рублях.

Тож світові логістичні ланцюги змінюються. Наприклад, Індія, яка історично зберігала свої величезні врожаї пшениці для внутрішнього споживання, виходить на експортний ринок і продає рекордні обсяги в Азію.

Бразильський експорт пшениці за перші три місяці значно перевищив експорт за весь минулий рік. Американські вантажі кукурудзи прямують до Іспанії вперше за близько чотири роки. А Єгипет розглядає можливість обміну своїх добрив на румунське зерно та веде переговори про пшеницю з Аргентиною. Свої продажі вже наростила Австралія, яка є суттєвим експортером пшениці.

Імпортери тим часом скасовують обмеження, щоб отримати зерно з інших джерел. Іспанія, другий найбільший покупець української кукурудзи, пом’якшила правила щодо пестицидів, щоб дозволити імпорт з Аргентини та Бразилії.

Імпортери з Північної Африки та Близького Сходу особливо залежать від українських та російських поставок і намагаються шукати альтернативи.

За оцінками Міжнародної зернової ради, світова торгівля зерном, без урахування рису, може скоротитися на 12 млн тонн цього сезону, що є найбільшим показником щонайменше за десять років.

Нагадаємо, світові ціни на зерно, нафту, газ та інші товари почали знижуватись на фоні переговорів української та російської делегацій 29 березня у Стамбулі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram