Новини
4 Грудня 2020
2 330

ОПЕК+ домовився про підвищення видобутку нафти з січня 2021 року

Умови угоди переглядатимуться щомісяця

Нафтовий картель ОПЕК і нафтовидобувні країни через декілька днів складних перемовин нарешті узгодили збільшення видобутку нафти, розпочинаючи з січня 2021 року. Вони домовилися про підвищення на 500 тис. барелів, повідомляє Reuters з посиланням на джерела серед делегатів.

“Надалі умови угоди переглядатимуться щомісяця, але збільшення видобутку не перевищуватиме ті ж 500 тис. барелів на добу”, — наголошують в агенції.

У четвер, 3 грудня, після того, як з’явилися новини про досягнення домовленостей ОПЕК+, ціна на нафту марки Brent додала 1,27%, до $48,85 за барель.

За інформацією Forbes, країни ОПЕК+ домовилися, що рівень обмеження видобутку у січні складе 7,2 млн барелів на добу. “Це більш жорсткі умови, у порівнянні з початковими домовленостями, за якими з 1 січня 2021-го країни могли підвищити видобуток ще на 2 млн барелів на добу, у порівнянні з серпнем, щоб обмеження склало 5,8 млн барелів на добу”, — пише видання.

Як зазначає аналітик з нафти й газу BCS Global Markets Рон Сміт, підвищення видобутку на 500 тис. барелів — це сигнал конкурентам, що члени картелю не збираються просто так віддавати ринок.

“Кількість бурових станцій у США збільшилася, і членам ОПЕК+ треба визнати цю загрозу”, — вважає він. І додає, якщо підвищити нафтові ціни виявилося не так складно — картелю треба було всього лише домовитися, то назад повернутися на ринок і виграти конкуренцію буде куди складніше.

Більшість опитаних перед прийняттям рішення експертів Forbes не очікували серйозної корекції за підсумками рішення ОПЕК+. На їхню думку, набагато більший вплив робить швидка поява вакцини та зняття обмежень, пов’язаних з коронавірусом.

Аналітики Goldman Sachs стверджують, нафтові котирування вже досягли найвищого рівня з часів пандемії — $48 за барель Brent завдяки зокрема втішним результатам вакцини від вірусу.

Goldman Sachs очікує, що у 2021 році вартість нафти досягне $65 за барель завдяки відновленню попиту через поширення вакцини та скромній пропозиції нафти з країн поза союзу ОПЕК+.

Нагадаємо, у квітні 2020 року країни ОПЕК+ домовилися про найбільше в історії скорочення видобутку нафти — на 9,7 мільйона ​​барелів на добу, що складає 10% світової пропозиції.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram