Новини
13 Квітня 2020
907

Дійшли компромісу: Країни ОПЕК+ домовилися про найбільше в історії скорочення видобутку нафти

На 9,7 мільйона ​​барелів на добуце 10% світової пропозиції

ОПЕК, Росія та інші нафтовидобувні країни, що утворюють групу ОПЕК+, домовилися скоротити видобуток нафти на 9,7 млн ​​барелів на добу в травні та червні для підтримки цін, повідомляє Forbes.

Це рекордне зниження видобутку – його обсяг можна порівняти приблизно з 10% світової пропозиції нафти. Проте, це менше спочатку узгодженого обсягу – чотири дні тому більшість країн ОПЕК+ погодило зниження видобутку на 10 млн барелів.

“Зміна умов угоди стало результатом компромісу з Мексикою”, – пояснили два джерела Reuters. Латиноамериканська країна єдина не підтримала запропоновані їй квоти, поставивши всю угоду під загрозу. У разі пропорційного розподілу квот Мексика мала знизити видобуток на 400 тисяч барелів на добу, що їй і було запропоновано на переговорах 9 квітня.

“Але Мексика заявила, що готова скоротити видобуток максимум на 100 тис. барелів. Переговори про це в четвер у форматі відеоконференції тривали 11 годин і закінчилися, коли Мексика раптово відключилася від відеозв’язку в знак протесту”, – нагадує видання.

Далі скорочення видобутку обговорювалося в п’ятницю в форматі G20. “Однак, за підсумками переговорів країни лише заявили про необхідність вжити заходів для стабілізації ринку, але не стали обговорювати конкретні квоти на видобуток”, – зазначає видання.

І додає, що  за підсумками переговорів міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив – країни ОПЕК+ знизять видобуток на 10 млн барелів на добу, а Канада, США, Норвегія, Аргентина та інші країни, які раніше не брали участі в угоді ОПЕК+, скоротять ще на 5 млн.

Переговори з Мексикою продовжила Саудівська Аравія у вихідні. Як зазначав Bloomberg, у ході суботніх переговорів було досягнуто “деякого прогресу”. “Однак Мексика, схоже, здобула дипломатичну перемогу. І, як і хотіла, знизить видобуток всього на 100 тисяч барелів на добу”, – зазначає видання. І додає, що свій внесок в угоді також здійснять США, Бразилія та Канада, в яких добовий видобуток скоротиться на 3,7 млн ​​барелів.

Тим часом нафта у понеділок, 13 квітня, розпочала сесію з різких стрибків, подорожчавши на 4-5% на фоні переговорів країн ОПЕК+, що тривали протягом останніх чотирьох днів. Вартість червневих ф’ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures зранку склала $32,84 за барель, що на 4,3% вище за рівень попередньої сесії. Загалом у ході сесії зростання ціни досягало 8%.

Травневі ф’ючерси WTI на Нью-йоркській товарній біржі зросли у ціні до цього часу майже на 5%, до $23,89 за барель. Загалом угода не вразила більшості учасників ринку, оскільки обсяги скорочень не перекривають зниження попиту, при цьому на ринку вже накопичилися величезні запаси сировини, а угода набуде чинності тільки 1 травня.

“Нафтотрейдери також не готові враховувати як “справжнє” зниження виробництва ті барелі, які й так пішли б з ринку з урахуванням 2-кратного обвалу цін на нафту за березень”, – зазначає Інтерфакс.

Нагадаємо, наприкінці березня вартість ф’ючерсу на нафту марки WTI у ході торгів на біржі ICE в Лондоні опускалася нижче 20$/барель вперше з 2002 року.

А от на початку квітня вартість червневих контрактів на нафту Brent на торгах у Лондоні злетіла на 47% після твіту Трампа, який натякнув на швидке перемир’я в ціновій війні Росії та Саудівської Аравії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram