Новини
10 Квітня 2020
966

Країни ОПЕК+ готові знижувати видобуток нафти до травня 2022 року

Існує одна умова – домовленість повинна підтримати Мексика

Країни ОПЕК+ після 11-годинних перемовин, підписали у ніч на п’ятницю, 10 квітня, угоду по найбільшому в історії скороченню видобутку нафти на 10 млн барелів на добу або на 10% світового споживання до кризи через коронавірус, повідомляють Bloomberg і Reuters з посиланням на джерела серед учасників переговорів.

Зазначається, що за підсумками відео конференції, в травні-червні видобуток повинен бути знижений на 10 млн барелів на добу, з липня по грудень – на 8 млн барелів, з січня 2021 року по квітень 2022 року – на 6 млн барелів.

“Скорочення відраховуватимуться від рівня жовтня 2018 року для всіх учасників, окрім Росії й Саудівської Аравії. Для Москви та Ер-Ріяда, найбільших нафтовидобувних країн у рамках угоди, вони відраховуються від позначки 11 млн барелів на добу – тобто до 8,5 млн. Таким чином, на них доведеться половина скорочення ОПЕК+”, – йдеться у повідомленні.

Проте, якщо вести відлік від видобутку в березні, то Москві потрібно буде скоротити більше – 1,8 млн барелів на добу з 10,3 млн, а Ер-Ріяду – 1,3 млн з 9,8 млн. “Це означає, що Росії доведеться знизити видобуток майже в чотири рази проти того, що Саудівська Аравія пропонувала їй на початку березня”, – зазначає видання.

Існує нюанс – угода досі не узгоджена у фінальній версії, бо всі країни-учасниці ОПЕК+ проголосували “за”, окрім Мексики – представник латиноамериканської держави не погодився з умовами та несподівано покинув зустріч.

“Без участі Мексики країни ОПЕК+ не скорочуватимуть видобуток”, – уточнив у коментарі агентству делегат однієї з держав. Додається, що з представником країни решта учасниць організації сподіваються домовитися сьогодні в ході відеоконференції міністрів енергетики G20. “Очікується, що на зустрічі буде створено спеціальний комітет з моніторингу заходів щодо стабілізації нафтових ринків”, – йдеться у повідомленні.

Помічник президента США Деніел Скавіно після переговорів ОПЕК+ повідомив, що Дональд Трамп, його колега з Росії Володимир Путін і король Саудівської Аравії Салман ібн Абдул-Азіз Аль Сауд обговорили угоду телефоном. Сторони підтвердили “настрій на координацію дій” для стабілізації нафтового ринку. Абдулазіз бін Салман своєю чергою висловив надію на те, що Мексика “побачить переваги цієї угоди не тільки для себе, але й для всього світу”.

Нагадаємо, на початку квітня після твіту Трампа, у якому президент США натякнув на швидке перемир’я в ціновій війні Росії та Саудівської Аравії, ціна на нафту злетіла на 47%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram