Бiзнес
17 Січня 2020
1 331

Незламний канабіс: Яким ринок був у минулому році та що чекає індустрію в 2020-му

Одні експерти вважають нинішній рік для цього сектору успішним, інші ставлять під сумнів його розвиток

Обсяг інвестицій в ринок канабісу різко скоротився. У четвертому кварталі 2019 р. було залучено  стільки ж грошей, як і у перші два квартали попереднього року, пише Business Insider. Так, за даними PitchBook, тільки в минулому році в стартапи, що займаються канабісом інвестували приблизно $2,3 млрд, що на 57% більше, ніж у 2018 р.

“Перші два квартали 2020 р. стануть тихим часом, інвестори будуть спостерігати за розвитком ринку. Ясно, що буде консолідація: багато компаній зникнуть або будуть поглинуті сильнішими гравцями, тому що у них немає доступу до капіталу”, — вважає головний партнер інвестиційної компанії Salveo Capital Майкл Грубер.

Він також очікує більш розумних оцінок компаній і значного збільшення інвестицій в другій половині 2020 р. “Галас навколо легалізації канабісу в медичних цілях в Канаді та деяких штатах США допоміг бізнесу залучити великі інвестиції. За даними PitchBook, в четвертому кварталі 2018 р. на фоні цих подій обсяг вкладень зріс до $875 млн”, — розповів Грубер.

За підсумками першого кварталу 2019 р. обсяг венчурних інвестицій в індустрію канабісу склав понад $460 млн. Аналітики додають, що сума могла бути більшою, але продажі в Канаді виявилися нижче очікуваних: легальний ринок намагався вивести споживачів з нелегального сегмента.

Інвестиції в другому кварталі 2019 р. обігнали за обсягом четвертий квартал 2018 р., досягнувши $968. Тільки Pax Labs залучила $420 млн. У квітні минулого року компанію оцінили в $1,7 млрд.

Їх продукт Pax 3, оснащений новими інструментами, аксесуарами та додатковою програмою для смартфонів. В арсеналі компанії є також апарати на основі рослинного екстракту під назвою Era.

Серед компаній, яким вдалося залучити найбільші обсяги фінансування слід виділити й Flowhub та LeafLink.

Перша створила платформу для автоматизації роздрібної торгівлі. З 2015 р. Flowhub пропонує домашні рішення для диспансерів Аляски, Аризони та Каліфорнії. Їх платформою користуються понад 700 продавців канабісу та 30 партнерів по всій території США.

Компанія, місія якої пов’язана з розширенням можливостей роздрібної торгівлі канабісом і створення диспансеру, в кінці жовтня отримала інвестиції в розмірі $23 млн.

LeafLink — платформа для управління конопляними фермами. Система пропонує користувачам набір продуктів, зокрема спрощене замовлення, CRM-систему, інструменти звітності для виконання і відправлення своїх продуктів до клієнтів. У 2019 р. компанія уклала найбільшу операцію на суму $35 млн.

Однак у другій половині 2019 р. “мильна бульбашка” канабісу луснула, акції впали в ціні, а ринок злиттів і поглинань рухнув. Тоді ж у США зареєстрували 18 смертей через вейпи.

Директор венчурної компанії Lerer Hippeau Андреа Хіппо вважає, що у 2020 р., всупереч злетам і падінням ринку, індустрія канабісу почне стабілізуватися, а влада зможе краще її регулювати.

Інші фонди, такі як Navy Capital, Altitude Investment Management і Poseidon, також прогнозують, що 2020 рік визначить лідерів галузі.

Як повідомляє Inv, в перших числах січня в найбільшій провінції Канади надійшли в продаж широко розрекламовані продукти 2.0, що включають харчові продукти і напої на базі канабідіола. “Їх поява в інших провінціях неминуча”, — пише видання.

Ontario Cannabis Store (офіційний дистриб’ютор канабісу в провінції) пропонує в цілому 59 нових продуктів. Очікується, пише видання, що вони будуть доступні для покупки онлайн з 16 січня.

“Широкий асортимент нових продуктів повинен залучити споживачів до продуктів на базі марихуани, зокрема тих, хто її не курить”, — стверджують аналітики.

Харчові продукти також матимуть набагато більшу норму прибутку і повинні допомогти канадським компаніям подолати поріг рентабельності. Гравцям чорного ринку також буде складно конкурувати в цьому сегменті.

Однак, серед учасників ринку та аналітиків є й ті, хто вважає, що 2020 рік (особливо його початок) може бути гіршим за попередній.

“Початок 2019 р. був ознаменований великими угодами про стратегічне партнерство з великими представниками інших галузей (наприклад, пивоварними компаніями), а 2020 р., швидше за все, почнеться низкою злиттів, консолідацій і банкрутств”, — вважає аналітик Inv Бренда О’Фаррел.

Ця тенденція, за її словами, підживлюється неминучим дефіцитом коштів. Повідомлення про продаж тепличних комплексів, звільнення і списання непроданих запасів стали досить поширені. Для великих гравців це цілком може стати тим самим темним часом, що передує швидкому світанку.

Як писали раніше Investory News, компанія з доставки марихуани додому Flower Co. оголосила про завершення посівного раунду вартістю $2,8 млн. Інвесторами стали Slome Capital, Prehype, Rob Stavis, Adam Draper, Josh Abramson і Camille Hyde.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram