Новини
2 Квітня 2019
1 057

Непідзвітний Жеваго: Ferrexpo приховує звітність

Дата публікації річного звіту компанії змінена вже втретє

Гірничорудна компанія Ferrexpo з активами в Україні знову відклала публікацію річного звіту, яка була запланована на 20 березня, а пізніше – на 3 квітня. Зараз анонсовано оприлюднення фінансових результатів не пізніше 25 квітня поточного року в зв’язку з проходженням незалежної перевірки щодо благодійних пожертвувань компанії на користь української благодійної організації Blooming Land. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як зазначено у біржовому повідомленні Ferrexpo, робота заснованого 4 лютого незалежного комітету з перевірки (Independent Review Committee, IRC) триває.  Проте йому необхідно більше часу, щоб бути в змозі розкрити інформацію у фінансовій звітності за 2018 рік.

“IRC вивчає пожертвування, зроблені Ferrexpo для благодійної організації Blooming Land, і може повідомити, що домігся прогресу в отриманні пояснень щодо відмінностей, що містяться в банківських виписках. IRC також отримав свідоцтво третьої сторони (включаючи урядові підтвердження) для пояснення деяких можливих розбіжностей у застосуванні засобів Blooming Land відповідно до оголошення, зробленим 19 березня 2019 р.”, – зазначається в заяві.

Як стало відомо агентству, IRC продовжує працювати для підтвердження отриманих пояснень і доказів. Разом з тим рада директорів не може гарантувати, що перевірка буде завершена з публікацією результатів за повний рік, або буде завершена сприятливо.

Ще на початку лютого Ferrexpo повідомляла, що її аудитори Deloitte LLP отримали копії банківських виписок безпосередньо від благодійного фонду Blooming Land в рамках процесу перевірки використання внесків, зроблених Ferrexpo.

Згідно з результатами першого півріччя 2018 р., Ferrexpo в цей період пожертвувала $9,5 млн для Blooming Land. При цьому Ferrexpo не вносила ніяких додаткових пожертвувань з травня минулого року.

Робота IRC ведеться спільно з радниками в Великобританії та Україні, включаючи BDO. На додаток до невідповідностей в копіях банківських виписок, наданих Blooming Land, попередня робота BDO виявила ряд невідповідностей в застосуванні засобів Blooming Land і її субфонд, що вказує на те, що не всі кошти були використані для їх заявленої мети.

Blooming Land – українська благодійна організація, яка була створена з основною функцією координації програми КСВ групи і надає медичні та соціальні послуги місцевим, регіональним та національним спільнотам по всій Україні. Blooming Land і її субфонд керуються окремо.

Ferrexpo – швейцарська залізорудна компанія з активами в Україні, кінцевим бенефіціаром якої є Костянтин Жеваго. Основною діяльністю компанії є виробництво та експорт високоякісних залізорудних окатишів, використовуваних у виробництві сталі. Група Ferrexpo є найбільшим виробником і експортером окатишів серед країн колишнього СРСР (у 2018 р. компанія виробила 10,6 млн т). Основними споживачами її продукції є сталеливарні підприємства з Австрії, Словаччини, Чехії, Німеччини та інших європейських країн, а також Японії, Тайваню, Південної Кореї і Китаю.

Ferrеxpo plc володіє 100% акцій Ferrexpo AG, якій, у свою чергу, належить 99,11% акцій Полтавського ГЗК і 100% акцій Єристівського ГЗК. Акції Ferrexpo котуються на основному майданчику Лондонської фондової біржі.

Нагадаємо, у грудні минулого року Міжнародне рейтингове агентство Moody’s Investors Service слідом за суверенним підвищило рейтинги британської компанії з активами в Україні Ferrexpo plc.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram