Новини
15 Липня 2021
648

NASA та Міністерство енергетики США профінансують три концепції ядерного реактора на тепловому двигуні

Кожен контракт на 12 місяців оцінюється у $5 мільйонів

На фото: ілюстрація концептуального космічного корабля з ядерною тепловою руховою установкою/NASA

Космічне агентство NASA разом із Міністерством енергетики США докладають зусиль до розвитку космічних ядерних технологій. Урядова група відібрала три пропозиції щодо проєкту концепції реактора для ядерної теплової рухової установки. Реактор є критичним компонентом ядерного теплового двигуна, який буде використовувати високозбагачене уранове паливо, йдеться у повідомленні NASA.

Як очікується, ядерна рухова установка забезпечує більшу ефективність палива проти хімічних ракетних двигунів. Це потенційна технологія для пілотованих і вантажних місій на Марс, а також наукових місій за межами Сонячної системи. У багатьох випадках вона дозволить виконувати швидші та надійні місії.

Кожен контракт, який буде укладений через Національну лабораторію штату Айдахо Міністерства енергетики США, оцінюється приблизно у $5 млн. Відомство фінансує розробку різних стратегій проєктування для досягнення встановлених вимог до продуктивності, які можуть допомогти в дослідженні далекого космосу.

Національна лабораторія штату Айдахо Міністерства енергетики США надасть 12-місячні контракти трьом компаніям. Кожна з них розробить концептуальний проєкт реактора, який може задовольнити потреби майбутніх місій.

• Компанія BWX Technologies з Лінчбурга, Вірджинія, буде співпрацювати з Lockheed Martin.

• General Atomics Electromagnetic Systems із Сан-Дієго буде співпрацювати з X-energy LLC і Aerojet Rocketdyne.

• Ultra Safe Nuclear Technologies, Сіетл, співпрацюватиме з Ultra Safe Nuclear Corporation, Blue Origin, General Electric Hitachi Nuclear Energy, General Electric Research, Framatome та Materion.

Після закінчення терміну виконання контрактів Національна лабораторія штату Айдахо Міністерства енергетики США проведе аналіз проєкту концепції реактора і надасть рекомендації NASA. Та своєю чергою буде використовувати цю інформацію, щоб закласти основу для майбутнього проєктування і розробки технологій.

NASA також розробляє систему живлення на основі поділу ядра, призначену для використання на поверхні на Місяці та Марсі. Космічне агентство має намір співпрацювати з Міністерством енергетики США у сфері підготовки запиту на надання пропозицій від потенційних виконавців. Представники галузі зможуть надати свої проєкти системи класу 10 кВт, яку NASA могло б реалізувати на поверхні Місяця.

Нагадаємо, NASA оголосила, що відправляє на Венеру дві нові місії для вивчення атмосфери та геологічні особливості планети. Місії під назвами Місія Davinci + і Veritas, кожна з яких отримала фінансування обсягом $500 млн, повинні бути запущені в період з 2028 до 2030 роки.

Як пписали раніше Investory News, українське конструкторське бюро (КБ) “Південне” ім. Янгеля уклало контракт з європейською компанією ISILaunch (Нідерланди) з виведення на орбіту космічного апарату “Січ-2-30 (2-1)”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram