Новини
13 Лютого 2024
201

НАСА перейшло до другого етапу створення ядерного реактора, який розмістять на Місяці

Проєкт покликаний забезпечити потреби місячних баз в електроенергії

Фото: NASA

Головним пріоритетом НАСА у програмі “Артеміда” є забезпечення місячних баз електроенергією. У зв’язку з цим було створено проєкт Fission Surface Power Project, спрямований на розробку концепції ядерного реактора на поверхні Місяця.

Проєкт запустили у 2022 році та вже уклали три контракти на $5 млн з комерційними партнерами Lockheed Martin у Бетесді, штат Меріленд, Westinghouse у Кренберрі, штат Пенсільванія, та IX у Х’юстоні, штат Техас, для отримання 12-місячного гранту на перший етап для подальшої розробки попередніх проєктів. Кожен із партнерів мав запропонувати проєкт реактора та систем перетворення енергії, відведення тепла, а також управління та розподілу енергії.

Партнерам також потрібно було повідомити орієнтовну вартість своїх систем і плани розвитку. Зрештою мала бути створена система, яка б підтримувала місячні бази протягом десятиліття. У майбутньому ці проєкти можна буде використати у плануванні аналогічних систем на Марсі.

“Демонстрація використання ядерного джерела енергії на Місяці необхідна, щоб показати, що це безпечний, чистий і надійний варіант”, — сказала Труді Кортес, директор програми “Демонстраційні місії технологій” у Дирекції космічних технологій НАСА у штаб-квартирі НАСА у Вашингтоні. “Місячна ніч складна з технічного погляду, тому наявність такого джерела енергії, як цей ядерний реактор, який працює незалежно від Сонця, є сприятливим варіантом для довгострокових досліджень та наукових зусиль на Місяці”.

Згідно з вимогами НАСА, конструкція реактора має важити менш ніж шість тонн та виробляти 40 кВт енергії. Цієї енергії має бути достатньо для проведення наукових експериментів на Місяці. На Землі кількості цієї енергії вистачило б, щоб забезпечити 33 будинки. У цьому вимоги до проєкту залишаються досить гнучкими, що дозволяє компаніям вільно досліджувати нові напрями.

“Існувала велика різноманітність підходів, і всі вони були унікальні”, — сказала Ліндсі Калдон, менеджер проєкту з поверхневої енергетики в Дослідницькому центрі Глена НАСА в Клівленді. — Ми спеціально не висунули їм особливих вимог, бо хотіли, щоб вони мислили нестандартно”.

Після отримання відгуків від партнерів НАСА розпочинає роботу над заявкою на другий етап, який запланований на 2025 рік.

Постачання системи та її подальше використання на Місяці очікується у 2030-х роках.

Нагадаємо, НАСА створила роботів, які вміють збиратися в робоструктуру різних розмірів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram