Новини
19 Червня 2020
917

На рахунках фінтех компанії Wirecard виявлена недостача понад $2 мільярди

Акції компанії подешевшали на 60% після публікації розслідування FT

Аудитори компанії EY попередили, що на рахунках одного з лідерів німецького постачальника інтернет-технологій та фінпослуг — Wirecard не вистачає €1,9 млрд ($2,13 млрд). Акції фінтех компанії, яка входить в Dax-30, вищий фондовий індекс на Франкфуртській біржі, впали в четвер, 18 червня, на торгах більш ніж на 60% після цих звісток, повідомляє The Financial Times.

У 2018 р. ринкова капіталізація компанії становила €24 млрд, тепер вона оцінюється менш ніж в €5 млрд. Облігації на €500 млн, випущені компанією в червні, в четвер котирувалися нижче 40 центів за €1.

Останні півтора року компанія, яка базується в передмісті Мюнхена та щорічно обробляє десятки мільярдів євро при кредитних і дебетових операціях, намагалася довести чистоту своїх бухгалтерських практик.

У 2019 р. компанія замовила спеціальний аудит KPMG після того, як виникли сумніви в правдивості її звітності. В ході шестимісячного спеціального аудиту експерти KPMG не змогли простежити угоди, що лежать в основі прибутку Wirecard між 2016 і 2018 рр.

Результати цього аудиту, зазначає видання, були опубліковані в кінці квітня 2020 р. Після того як аудитори EY оголосили про брак фінансових коштів на рахунках, Wirecard не зможе опублікувати аудійовані підсумки 2019 р. Wirecard тричі відкладала публікацію своїх результатів за минулий рік з березня, заявляючи інвесторам, що вона очікує незалежного аудиторського висновку.

Якщо компанія не опублікує аудійовані результати до 19 червня включно, то вона порушить договірні зобов’язання в розмірі €1,75 млрд з відновлюваної кредитної лінії, організованої Commerzbank, ING, ABN Amro і LBBW і іншими кредиторами. Банки отримають можливість розірвати кредитні угоди майже на €2 млрд.

Як пише FT, Wirecard завжди заперечувала будь-які порушення. У заяві компанії, поширеній 18 червня, йдеться, що компанія “інтенсивно працює разом з аудитором в напрямку з’ясування ситуації”. Вона також оголосила, що головний операційний директор тимчасово відсторонений від посади з можливістю відкликання його з цієї посади до 30 червня.

Гендиректор компанії Маркус Браун заявив, що раніше видані підтвердження банків більше не визнавалися аудитором, і додав, що тепер неясно, чи мали місце шахрайські операції на шкоду Wirecard.

Найбільший керуючий активами Німеччини — компанія DWS, один із найбільших акціонерів Wirecard, заявила, що оцінює юридичні кроки проти компанії. Керівник відділу сталого розвитку та корпоративного управління Deka Investment, ще одного з найбільших акціонерів Wirecard, Інго Спайч сказав: “Ми дивимося на ситуацію з недовірою. Більш ніж будь-коли необхідно почати нову роботу в галузі управління”. Спайч раніше закликав до звільнення Брауна.

У жовтні FT повідомила, що співробітники Wirecard, можливо, вступили в змову з метою шахрайського завищення продажів і прибутку в дочірніх компаніях Wirecard в Дубаї та Дубліні й ввели в оману EY, аудитора групи, протягом десятиліття.

Потім в грудні видання писало, що так звані депозитні рахунки, контрольовані від імені Wirecard і деяких партнерів, були використані для збільшення залишків грошових коштів групи. Wirecard подала в суд на видання за публікації про свою звітність, стверджуючи, що видання порушило комерційну таємницю. На кінець вересня 2019 р. у Wirecard було €1,8 млрд непогашеної заборгованості, в той час як Мюнхенський банк, який вона контролює, тримав €1,7 млрд на депозитах клієнтів.

Нагадаємо, минулого року японський конгломерат SoftBank Group Corp та Wirecard AG підписали угоду, згідно з якою SoftBank придбає частку Wirecard за €900 млн, йдеться у прес-релізі компанії Wirecard.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram