Новини
4 Березня 2021
732

Кабмін встановив вимогу щодо публікації підприємствами фінзвітності у формі відкритих даних

Це стосуватиметься понад 100 нових наборів — від законності будівництва до моніторингу екологічного стану

Кабінет міністрів України на засіданні у середу, 3 березня, ухвалив постанову, ключовим завданням якої є забезпечення публікації фінансової звітності у формі відкритих даних. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook віцепрем’єр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

І додав, що це було вимогою плану виконання Угоди про асоціацію з ЄС. “Відтепер більше ніж 100 нових наборів відкритих даних — обов’язкові для публікації. Це фінансова звітність, відомості державного земельного кадастру, реєстр будівельної діяльності відомості про ГТС України, дані про кількісний склад вакцин від COVID-19, інформація про кількість вільних ліжко-місць у лікарнях із запасами кисню”, — зазначив чиновник.

За його словами відкриті дані мають високий економічний, соціальний та антикорупційний вплив. “Тепер кожен зможе перевірити законність будівництва та наявні дозвільні документи, якість і вартість ремонту доріг, контролювати екологічний стан. Вони допомагають боротися з рейдерськими атаками та забезпечити бізнес від злочинів — є відповідні сервіси для перевірки контрагентів. Можна дізнатися про судові справи, в яких фігурує людина”, — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що на основі відкритих даних створюються сервіси та електронні інструменти, які полегшують пошук інформації — Опендатабот, YouControl, ProvoSud тощо. “Вони не тільки допомагають перевірити потрібну інформацію, а й зберегти гроші, уникнути шахрайства та тримають у тонусі прозорість органів влади”, — наголосив Михайло Федоров.

І додав, що у цій сфері Україна задає тренди, адже наш рівень розвитку відкритих даних у 2020 році становить 84%, що вище середньоєвропейського рівня на 6%.

Нагадаємо, наприкінці січня у Мінцифри оголосили, що запускають інструмент для перевірки бізнесом рівня захисту персональних даних.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram