Новини
25 Жовтня 2021
773

Заради ліцензії: Казахстанський фінтех Kaspi.kz купує український “БТА Банк”

Закрити угоду сторони планують у першому півріччі 2022 року

Найбільший фінтех-проєкт Казахстану Kaspi.kz підписав договір про придбання 100% українського “БТА Банку”, повідомляє Інтерфакс-Казахстан. Таким чином компанія зможе отримати банківську ліцензію в Україні. Фінансові деталі сторони не розкривають.

“Ми уклали договір купівлі-продажу 100% “БТА Банку Україна”. Він купується виключно для отримання банківської ліцензії в Україні. Це дозволить нам запустити фінтех-продукти, відкривати мобільні гаманці, рахунки та інше”, — зазначили в Kaspi.kz.

І додали, що угода не матиме істотного фінансового впливу на компанію. У 2021 році вона планує отримати прибуток обсягом понад $1 млрд.

Завершення фінансової операції заплановане на перше півріччя 2022 року.

“БТА Банк Україна” — дочірня організація казахстанського “БТА Банку”, що належить Кенесу Ракішеву. Він веде обмежену операційну діяльність, у нього немає відділень і кредитного портфеля.

Як зазначає Ain.ua, першою покупкою Kaspi.kz в Україні стала міжбанківська платіжна система Portmone, яку компанія Kaspi Pay придбала в липні 2021 року. Угода завершилася на початку жовтня цього року та дозволила Kaspi.kz відразу ж отримати ліцензії для роботи з Visa і Mastercard в Україні, партнерами яких вже є Portmone.

Раніше Investory News писали, що британський фінтех-стартап Checkout.com став найдорожчим єдинорогом у Європі. За пів року оцінка компанії зросла майже в три рази — до $15 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram