Новини
29 Січня 2021
807

Понад 100 інвесторів подали до суду на сервіс роздрібної торгівлі акціями Robinhood

Вони вимагають п’ятимільйонної компенсації за обмеження у роботі з низкою американських компаній

Група роздрібних інвесторів позивається до фінтех-компанії Robinhood, яка обмежила купівлю акцій низки компаній та американської мережі ігрових магазинів GameStop — займається продажем ігрових приставок, комп’ютерних ігор та ігрових аксесуарів. Відповідний позов подано до суду південного округу Нью-Йорка.

На думку позивачів, компанія запровадила обмеження “без законної причини”, а рішення про блокування вони називають “прийнятим в інтересах інституційних інвесторів, а не клієнтів Robinhood”.

Сума позовних вимог від понад 100 інвесторів (чимало з них не громадяни США) перевищує $5 млн.

У позові стверджується, що з 11 січня акції GameStop почали зростати в ціні, а Robinhood дозволяв роздрібним інвесторам торгувати ними на відкритому ринку. Однак 27 січня сервіс заблокував роздрібним інвесторам можливість угод з акціями GameStop.

“Таким чином, роздрібні інвестори не могли купувати або шукати акції GameStop в додатку Robinhood і були позбавлені потенційного прибутку при зростанні цін на акції”, — зазначається у документі.

29 січня 2021 року інвестори-аматори з Reddit на день зробили акції мережі магазинів GameStop найпопулярнішими у світі. “Така ситуація склалася через те, що користувачі форуму Wall Street Bets на Reddit вирішили вийти на “війну” з хедж-фондами, які занижували акції компанії. У результаті хедж-фонди зазнали значних збитків за короткими позиціями у GameStop”, — пише Bloomberg.

Щоб охолодити ситуацію, Reddit тимчасово обмежив доступ до форуму Wall Street Bets. Додаток для роздрібної торгівлі цінними паперами Robinhood закрив доступ до акцій GameStop і ряду інших компаній.

У результаті через труднощі та колективний позов Robinhood зайняв у банків декілька сотень мільйонів доларів для забезпечення роботи й розрахунку з клієнтами, повідомляє Bloomberg з посиланням на джерело, знайоме з питанням.

За даними агентства, серед кредиторів є JPMorgan і Goldman Sachs. “Ця сума значна для компанії з оцінкою близько $12 млрд. Банки та Robinhood від коментарів відмовилися”, — йдеться у повідомленні.

Своєю чергою The New York Times уточнює, що мова йде про $500-600 млн від шести банків. Крім того, компанія попросила екстрене фінансування в інвесторів, враховуючи Sequoia Capital і Ribbit Capital.

“Інвестори нададуть стартапу $1 млрд в обмін на капітал компанії за дисконтованою вартістю, прив’язаною до ціни акцій Robinhood”, — зазначає NYT. І додає, що стартап планує вийти на біржу наприкінці 2021 року.

Нагадаємо, після раунду фінансування Серії G восени минулого року, капіталізація Robinhood — оператора мобільного додатка для торгівлі акціями та криптовалютою досягла $11,7 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram