Новини
22 Лютого 2021
858

У Ant Group чергові проблеми: Китай посилить правила онлайн-кредитування

Подібні дії влади ЗМІ вже назвали “новим ударом по компанії Джека Ма”

Комісія з регулювання банківської та страхової діяльності Китаю анонсувала нові правила для ринку онлайн-кредитування. З 2022 року китайські онлайн-платформи, які в партнерстві з банками видають кредити населенню, зобов’яжуть фінансувати не менше 30% від кожної позики.

Китайський регулятор також обмежить розмір капіталу, який комерційні банки зможуть виділяти на кредити в партнерстві з онлайн-платформами: не більше 50% від усіх виданих банком позик.

Видання Financial Times (FT) називає такі зміни “новим ударом по Ant Group Джека Ма”. Опитані експерти зазначають, що нові правила можуть серйозно позначитися на ринковій оцінці фінтех-компанії китайського мільярдера, яка збиралася розмістити акції на біржі.

Так, засновник APS Asset Management Вонг Кок Хой у розмові з FT повідомив, що китайський ринок онлайн-кредитування у результаті реформи може “значно скоротитися”, а компаніям, які видають кредити, доведеться працювати майже як комерційним банкам. “Бізнес-модель Ant потрібно буде радикально поміняти”, — зазначив експерт.

Своєю чергою професор фінансів Пекінського університету Майкл Петтіс заявив виданню, що нові правила “завдадуть збитків одному з найбільш швидкорослих сегментів бізнесу Ant”, що майже напевно позначиться на ринковій оцінці фінтех-компанії.

Ant Group, яка є “дочкою” Alibaba, володіє сервісом Sesame Credit — однією з найбільших у Китаї приватних платформ кредитного скорингу, яка оцінює позичальників на основі використання ними пов’язаних з Ant сервісів. Фінтех-компанії також належить найбільша в Китаї цифрова платіжна платформа Alipay.

Китай не вперше шукає способи обмежити ринок споживчих кредитів. У січні Reuters з посиланням на два джерела повідомив, що китайська влада може зобов’язати великі IT-компанії ділитися даними про кредити своїх клієнтів. Співрозмовники агентства зауважили, що правила можуть зокрема торкнутися Ant Group, Tencent і JD.com.

Як зазначає Financial Times, проєкт анонсованих змін був вперше опублікований наприкінці минулого року. Це призвело до падіння акцій китайських технологічних компаній і стало одним із каталізаторів скасування IPO Ant Group.

На початку лютого джерела Reuters розповіли, що Ant Group все-таки зможе провести IPO “найближчі два роки”, але для цього їй доведеться перетворитися у фінансовий холдинг і виділити в окремий бізнес свою “скарбницю даних” про споживчі кредити. “У новому вигляді компанія може бути оцінена нарівні з іншими фінансовими організаціями, тобто в набагато меншу суму, ніж передбачалося спочатку”, — писало агентство.

Нагадаємо, компанія Джека Ма планувала розмістити свої акції на Шанхайській та Гонконгській біржах у листопаді 2020 року, проте влада в останній момент тимчасово зупинила потенційно найбільший в історії лістинг.

Після цього Китай розпочав антимонопольне розслідування відносно Alibaba, а також вимагав від Ant Group “повернутися до коріння” та зосередитися на обробці платежів замість більш прибуткових напрямків бізнесу.

Після зриву IPO засновник Alibaba і власник Ant Group Джек Ма пропав з поля зору публіки майже на три місяці. У січні він знову показався на публіці, закликавши підтримувати китайських вчителів і систему освіти.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram