Новини
24 Грудня 2020
838

Під тиском влади: Китай розпочав розслідування щодо Alibaba

Компанію запідозрили у порушенні антимонопольного законодавства

Державне управління ринкового регулювання (SAMR) Китаю оголосило про розслідування щодо компанії Alibaba, яку запідозрили “у поведінці, направленій на створення монополії”, зокрема у політиці “примусової ексклюзивності”, повідомляє South China Morning Post, з посиланням на заяву регулятора.

Як зазначає видання AP News, у SAMR наразі вивчають політику компанії “виберіть одне з двох”, яка вимагає від ділових партнерів не працювати з її конкурентами.

Одночасно Народний банк Китаю оголосив, що представники фінансових регуляторів зустрінуться з представниками “дочки” Alibaba — Ant Group. Alibaba не відповіла на запит SCMP.

Ant Group — підрозділ Alibaba. Фінтех-гігант, який володіє найбільшим у КНР платіжним сервісом Alipay. На початку листопада компанія повинна була вийти на біржі в Гонконгу та Шанхаї. Це було б найбільше IPO в історії: очікувалося, що компанія залучить до $34,4 млрд.

Однак за два дні до запланованого початку торгів IPO компанії було зупинено. Регулятори КНР повідомили Ant Group про те, що вона може не відповідати вимогам лістингу або розкриття інформації.

У повідомленні Ant Group також говорилося, що IPO було тимчасово зупинено через “суттєві питання”, які з’явилися після бесіди представників регуляторів з Джеком Ма і топменеджерами компанії.

Нагадаємо, перед IPO засновник Alibaba розкритикував міжнародні правила роботи фінансових організацій. Він заявив, що вони гальмують інновації та схожі на “клуб літніх людей”. Після цього влада Китаю викликала бізнесмена на килим і влаштували йому “прочуханку”.

Щоб врятувати стосунки з владою, Ма у листопаді пропонував їм забрати частину активів Ant Group, проте це не допомогло уникнути зриву IPO.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram