Драйв
25 Січня 2019
1 105

Куди податися на вікенд у лютому

Декілька міст, де є сенс провести вихідні з користю для себе, аби не пропустити важливого

Якщо ви втомилися від лиж та снігових заметів, і захотілося яскравих фарб та вражень – лютий саме той місяць. Час початку карнавалів і нескінченних свят. Як правило, початок масових гулянь відраховується за сорок днів від католицького Великодня, а кінець – напередодні Великого поста. Аби встигнути та спланувати свою подорож, Investory News обрали найцікавіші події у лютому, які зможуть налаштувати, вразити та «розгорнути» вашу душу й розум.

Super Bowl

03.02.2019

Атланта ǀ США

53-й фінал чемпіонату Національної футбольної ліги (NFL) відбудеться у Атланті на новому Mercedes-Benz Stadium. Фінал радує не тільки фанатів американського футболу, але й музики. У півгодинній перерві грають найвідоміші виконавці світової величини. У нинішньому сезоні розігрівати публіку будуть Maroon 5, Travis Scott та Big Boi. Хоча останні зіткнулися з критикою їх рішення виступити у перерві через звернення NFL та внесення до чорного списку Коліна Каперніка за протест проти жорстокості поліції, стоячи на колінах під час виконання державного гімну перед іграми. Декілька виконавців, в тому числі Jay-Z, Rihanna та Cardi B, за попередніми повідомленнями відхилили пропозиції виступити на шоу саме в підтримку протестів. До того ж любителі музики можуть приїхати трохи раніше. Фіналу Super Bowl передуватиме триденний музичний фестиваль – Music Fest (з 31 січня по 02 лютого). На Стейт Фарм-арені виступлять Aerosmith, Post Malone, Bruno Mars і Cardi B.

Berlinale

07.02 – 17.02.2019

Берлін ǀ Німеччина

Кінофестиваль у Берліні відкриває новий кінофестивальний сезон. Безліч кінотеатрів навколо палацу Берлінале приймуть глядачів на сеанси, а журі, що складається з акторів, режисерів і сучасних художників, обере кращий фільм. Україну нинішнього року в основній конкурсній програмі 69-го Берлінського міжнародного кінофестивалю представлятиме історичний трилер «Гарет Джонс» режисерки Аґнєшки Голланд спільного виробництва Польщі, України та Великої Британії. За «Золотого ведмедя» поборються нові фільми Фатіха Акіна, Франсуа Озона та Дені Коте. Журі, яке буде розподіляти нагороди на Берлінале-2019, очолить актриса Жюльєтт Бінош.

Венеціанський карнавал

16.02 – 05.03.2019

Венеція ǀ Італія

Майже на три тижні відоме «місто на воді» перетворюється на місце нескінченних свят: початок гулянь відраховується за сорок днів від католицького Великодня, а кінець – напередодні Великого посту. Триває карнавал 18 днів, дати змінюються щороку в залежності від дати початку Великого посту. У поточному році – з 16 лютого по 5 березня. Найбільш галасливі заходи проходять по суботах та неділях. Початок маскараду знаменується старовинним ритуалом «Воло делла Коломбіна»: з дзвіниці над площею Сан-Марко запускають паперову голубку, яка вибухає та обсипає публіку різнокольоровими конфеті. Театралізовані вистави і танці на плацу заполоняють усі вулиці та канали й захоплюють практично усе місто. До того ж у багатьох старовинних замках Венеції у цей час влаштовують чисельні приватні бали й закриті світські прийоми. У перший день традиційно влаштовується розкішне шоу над водою біля «Моста у трьох арок». Усіх присутніх безкоштовно пригощають стравами венеціанської кухні. А наступного дня Великим венеціанським каналом проходить барвиста човнова процесія. Далі основні події розгортаються на головній сцені культової площі Сан-Марко. Відновлений у 1979 році карнавал у Венеції – самий барвистий з тих, що дожив до наших днів європейських карнавалів.

Норвезька національна опера

21.02 – 08.03.2019

Осло ǀ Норвегія

«Жар-птиця» режисера Ліама Скарлетта – це «Гра престолів» на пуантах. Так з легкої руки Financial Times норвежці називають балет британського хореографа. Історія про Івана-царевича, Кощія та жар-птицю витримана у готичному стилі й сповнена віртуозних танців. Про цю постановку вже говорить вся Європа, яка стала must have для заможних та знаменитих.

Сицилійський карнавал

23.02 – 05.03.2019

Ачиреале ǀ Катанія, Італія

Карнавал в Ачиреале – один з найчудовіших карнавалів Сицилії. Свято має найдавніші традиції, адже вже в лютому 1500 року тут вперше пройшов імпровізований захід, в якому взяла участь величезна кількість народу. Це свято відрізняла традиція кидатися на вулицях міста тухлими яйцями та апельсинами, і відбувалося це до тих пір, поки суддя не зупиняв цю «гру». З початку XVIII століття карнавал перетворився й збагатився завдяки новим учасникам – «аббатацці» – народним поетам, які імпровізують вулицями міста, пишучи забавні рими. З XIX століття з’являється «кассаріата» – парад «ландó» – шикарних, запряжених кіньми екіпажів, в яких сиділи багаті добродії, роздаючи ласощі та цукерки глядачам. І тільки у 30-ти роки XX століття на сцені з’являються маски з пап’є-маше, які пізніше перетворюються у запряжені мулами алегоричні вози, оточені рухомими сатиричними персонажами й групами. Величезні «квітучі вози», які щорічно приваблюють тисячі туристів, роблять сьогодні карнавал у Ачиреале ще більш видовищним.

Ekstase в Кунстмузеум Штутгарт

до 24.02.2019

Штутгарт ǀ Німеччина

На виставці у художньому музеї Штутгарта зібрали найбільшу експозицію еволюції екстазу – від античності до наших днів у самих різних її проявах. Твори мистецтва розташувалися у дев’яти залах: від Ловіса Корінта до Ернста-Людвіга Кірхнера, від Отто Дікса до Марлена Дюма.

ARCOmadrid

27.02 – 03.03.2019

Мадрид ǀ Іспанія

На мадридську Arte Contemporáneo їдуть за молодим, яскравим, сміливим та недорогим мистецтвом. У виставочному комплексі Feria de Madrid відкриють свої стенди 200 галерей. Гостем ярмарку буде Перу.

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram