Драйв
2 Липня 2021
2 184

Відпочити попри все: Куди найчастіше мандруватимуть українці цього літа?

Investory News дізнавалися про найпопулярніші туристичні напрямки, ціни й правила перетину кордонів

Всупереч пандемії найулюбленішими країнами для відпочинку серед українців традиційно залишаються влітку — Туреччина, взимку — Єгипет. Приваблюють туристів вони своїм звичайним форматом all-inclusive (все враховано), коли до вартості відпочинку входить харчування, напої, розваги, шезлонги, рушники й таке інше.

Серед інших популярних країн, що цього року відкрили свої кордони — Греція та Кіпр. Як розповідає експерт з туризму, директор туристичних агентств “Tur Bar Lounge” Алла Глива, наразі чимало охочих відпочити саме в Греції, а от щодо Кіпру — таких не дуже багато. “Річ у тім, що після прибуття до цієї країни також потрібно здавати тест на коронавірус. Цей момент багатьом не подобається, оскільки тести можуть бути хибними. Тому Кіпр обирає небагато людей, в основному ті, що хочуть відпочивати саме там”, — пояснює вона.

Поціновувачі Європи можуть провести відпуску у Греції та Хорватії (працюють у звичайному режимі — з тестом на “корону”). А от без заморочок відпочити цього літа вдасться в Албанії та Чорногорії. За більшого бюджету та бажання втекти якомога далі можна направитися до Домінікани. Наразі це три країни, де не вимагають тести на коронавірус.

Про відкриття кордонів говорять у Франції, найближчим часом планує зняття усіх обмежень Таїланд. Минулого тижня (з 25 червня) Німеччина дозволила вакцинованим українським туристам відвідувати країну. Повна вакцинація повинна бути завершена не пізніше ніж за 14 днів до дати в’їзду. Право в’їзду до Німеччини мають ті особи, які отримали щеплення однією з вакцин, визнаних Європейським агентством з лікарських засобів. Наразі це препарати від BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca та Johnson&Johnson.

У німецькому посольстві наголошують, що планується розширення переліку вакцин і доповнення іншими препаратами з аналогічними захисними стандартами, щойно будуть завершені необхідні тестування.

Однак ситуація й досі нестабільна, тому мандрівникам варто слідкувати за оновленням інформації. З даними щодо країн, куди й за яких умов можуть поїхати українці можна ознайомитися тут.

Ціна питання

Експерти запевняють, розраховувати на дешевий відпочинок за кордоном цього року не варто. “Ціни зростають щоденно. Тому, якщо ви визначилися з туром, варто його відразу купувати”, — рекомендує Алла Глива.

Наприкінці червня подорожчав відпочинок у Туреччині — приблизно на 20%. Причина — Росія зняла заборону на польоти до цієї країни. Через це, як пояснює пані Глива, готелі знаходяться у стані шоку, бо всі анульовані раніше бронювання отримали статус активних. Тобто, готелі, що й раніше гарно продавалися заповняться на 100%, а ті, що розмірковували, чи варто взагалі цього року працювати — також відкриватимуться.

При цьому співзасновник мережі турагенцій ХО Олександр Довгопол запевняє, якщо порівнювати глобально, наприклад з минулим роком, або 2019-м, то вартість відпочинку змінилася, але не на багато. Якщо говорити про тижневий тур на двох з перельотом і проживанням, то найдоступнішими для українців наразі є Чорногорія, Албанія та Болгарія — від €600.

Що стосується верхнього цінового діапазону, то тут складніше, оскільки, наприклад на Мальдівах є готелі, де тиждень проживання вартує від $100 до $200 тис. і навіть дорожче. Тому політ фантазії та можливостей безмежні.

Разом з тим Олександр Довгопол наголошує, заощадити на відпочинку можна за декількох умов. Перша та найголовніша — бронювати тури заздалегідь (мається на увазі за 3-4 місяці, а то й пів року). Друга — обирати для відпочинку початок або кінець сезону, коли вже (або ще) хороша погода, менше туристів і нижчі ціни, ніж у розпал сезону. І третя — довіряти своєму турагенту, який постійно стежить за цінами та готелями й може ситуативно зловити вдалий варіант.

Вберегтися від COVID-19

Як розповідає Олександр Довгопол, наразі практично всі популярні для відпочинку країни обов’язковою вимогою для в’їзду називають наявність страхування, що покриває лікування від коронавірусу. Тобто, якщо людина захворіє, то страхова компенсує всі витрати. “При цьому деякі країни, наприклад, Туреччина, Чорногорія, Греція — три найпопулярніших серед українців — влітку заявили, що беруть лікування хворих ковідом туристів на себе”, — розповідає він.

У такому випадку алгоритм дій простий — у разі поганого самопочуття турист може звернутися до адміністрації готелю, або туроператора та повідомити про свій стан, де його зорієнтують, що саме потрібно робити надалі.

“На щастя це трапляється не часто. За все літо минулого року у Туреччині на коронавірус захворіло декілька десятків українців — епідемія була масштабніша, ніж наразі. З огляду на те, що щороку близько мільйона українців їдуть відпочивати до цієї країни — це, так би мовити, крапля в морі”, — підкреслює пан Довгопол.

Якщо у туриста підтверджується ковід за декілька днів до вильоту, то страховка покриє 80% витрат на хворого. “Або є додаткова страховка, яка враховує витрати на повну обсервацію, у випадку недуги за кордоном, а ще — витрати на зворотні квитки, якщо тур, наприклад, був куплений на тиждень, а не чотирнадцять днів як потребує цього обсервація”, — розповідає Алла Глива. Варіантів страхування чимало, тут все залежить від побажань замовника.

Що стосується обов’язкового тестування для перетину кордонів, то до вартості туристичного пакета така опція не входить. Однак країни з метою відновлення туристичної галузі намагаються всіляко пом’якшити правила та зробити відпочинок більш комфортним. За словами Олександра Довгопола, Туреччина та Греція почали пропускати українців не тільки з дорогим ПЛР-тестом на COVID-19, а й з дешевшим тестом на антигени, вартість якого знизилася до 300-350 грн.

Щобільше, майже всі туроператори мають наразі спеціальні умови для тестування — за придбання турпакета лабораторія-партнер агентства пропонує нижчі ціни на це. А от щодо врахування такої опції до вартості повного пакета наразі не йдеться. І навряд чи це передбачатиметься у майбутньому.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram