Новини
24 Червня 2019
948

HydroFlex: Британці перетворили електричку на водневий потяг

Не виключено, що новинка з’явиться на британській залізниці вже цього року

На залізничній виставці Rail Live 2019 був представлений прототип першого британського водневого поїзда HydroFlex. Потяг з чотирьох вагонів є модифікованою версією електропоїзду класу 319 і, можливо, в цьому році з’явиться на залізницях Великобританії, повідомляється на офіційній сторінці виставки.

Інженери з Бірмінгемського залізничного дослідного центру і компанії Porterbrook модифікували електропоїзд класу 319, перетворивши його в гібридний склад HydroFlex.

Так, поїзд з чотирьох вагонів як і раніше може пересуватися, отримуючи живлення від електромережі як по проводах, так і через контактну рейку. Однак в одному з вагонів встановлена 100-кіловатна паливна комірка, літій-іонні батареї та 20 кг стисненого водню. Передбачається, що поїзд більшу частину шляху живиться від контактної мережі, а коли такої можливості немає — використовує запаси водню.

Поки що розробники продемонстрували можливості HydroFlex на залізничному випробувальному полігоні в Йоркшир, але планують вже в цьому році за підтримки Міністерства Транспорту перейти до випробувань водневого поїзда на основній залізничній мережі Великобританії.

Протяжність доріг Великобританії, які вважаються найстарішими у світі, становить майже 16 тис. км. При цьому електрифіковано їх трохи більше ніж половина, де ходять дизельні потяги.

Однак, Великобританія (як і деякі інші країни) має намір з часом відмовитися від використання дизельних потягів — остаточна заміна майже чотирьох тисяч одиниць рухомого складу запланована до 2040 р.

Електрифікація колій коштує дорого, тому залізничні оператори ряду країн в якості екологічної альтернативи дизелю в останні роки серйозно стали розглядати водневі потяги. Французька компанія Alstom, наприклад, представила свій водневий поїзд ще у 2016 р., а два роки по тому її водневі потяги стали курсувати по одному з маршрутів в Німеччині.

Нагадаємо, Великобританія вперше з часів правління королеви Вікторії і введення в дію першої вугільної електростанції у 1882 р. протягом одного тижня не використовувала електроенергію, для виробництва якого необхідно застосовувати вугілля. До 2025 року країна планує повністю відмовитись від використання твердого палива в енергетиці.

Зазначимо також, що в Україні майже половина залізничних колій — використовуються не на повну. Збиткова інфраструктура залізниці сьогодні становить 45,7% ділянок, за яку Укрзалізниця отримує 543 млн грн, тоді як витрати на її утримання становлять понад 7,8 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram