Новини
10 Травня 2023
386

Україна та Литва планують створити сумісну залізничну мережу 1520 мм

Це буде реалізовано через проєкт “Операційна модель Free Rail”

Укрзалізниця у вівторок, 9 травня, підписала меморандум про взаєморозуміння та співпрацю з групою компаній “Литовські залізниці” (LTG). Його мета — реалізація спільного проєкту “Операційна модель Free Rail”, йдеться на сайті УЗ.

“Йдеться про створення спільної, стійкої та незалежної від країн-агресорів залізничної системи та розвиток вантажних та пасажирських перевезень по колії 1520 мм між демократичними країнами”, — повідомила Укрзалізниця.

У межах проєкту компанії планують сформувати єдину та повністю незалежну систему експлуатації залізниці на мережі 1520 мм з погляду технічних стандартів, ІТ-систем, положень та сертифікатів.

Також передбачається розвиток альтернативних транспортних коридорів між портами Балтійського моря та Україною в обхід росії та білорусі, а також подальше зменшення залежності від російських та білоруських транзитних вантажопотоків.

Ще один меморандум УЗ підписала з польським оператором інтермодальних перевезень Laude Smart Intermodal.

Вони домовилися розвивати співпрацю щодо залізничних перевезень вантажів.

У жовтні 2022 року українські аграрні асоціації попросили президента Польщі Анджея Дуду розглянути можливість будівництва залізничної лінії з шириною колії 1520 мм, яка поєднала б Україну з портами у Гданську та Клайпеді.

У Польщі, як і більшості країн Європи, ширина колії — 1435 мм, тоді як в Україні та Литві (де розташований Клайпедський порт) використовується широка колія.

Раніше Investory News писали, що Україна та Болгарія розроблять декларацію щодо торгівлі соняшниковою олією.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram