Новини
10 Листопада 2022
469

В Україні стартує будівництво залізничної євроколії

ЄС вже готує попереднє ТЕО

У Європейському Союзі готують попереднє техніко-економічне обґрунтування для будівництва євроколії в Україні та Молдові, повідомив заступник директора інвестиційного департаменту “Укрзалізниці” Володимир Шемаєв.

Наприкінці травня уряд України підтвердив плани щодо етапного будівництва європейської колії, аби з’єднати українську залізницю з ЄС — це один з найбільших інфраструктурних проєктів на шляху до входження України в ЄС. За планом, спочатку з’єднають кілька основних вузлів та великих міст, а далі поступове розширять євроколію по всю країну.

Розробку ТЕО довірили технічній консультативній службі JASPERS Європейського інвестиційного банку — за процесом також наглядає Директорат Єврокомісії з мобільності та транспорту. Крайній термін виконання робіт — 1 травня 2023 року.

В Україні наразі експлуатуються колії завширшки 1520 мм. Колія європейського стандарту 1435 мм дозволить сполучити національну залізничну мережу з Польщею, Румунією, Молдовою та іншими країнами.

Це значно все спростить, адже зараз доводиться на кордоні з ЄС переставляти з широкої на вузьку колісну пару, що своєю чергою накладає обмеження за обсягом та часом перевезень — власне, саме з цієї причини “Укрзалізниця” наразі не здатна повною мірою задовольнити попит на поїзд Київ-Варшава, тож вимушена продавати квитки виключно в онлайн.

Україна ще до війни планувала побудувати колію європейського стандарту 1435 мм на чотирьох ділянках: Київ–Львів–держкордон; Київ–Одеса; Київ–Харків; Київ–Дніпро–Запоріжжя. Водночас повномасштабне російське вторгнення змусило уряд пришвидшити перехід.

Наприкінці липня Крюківський вагонобудівний завод виготовив перші вагони під європейську колію шириною 1435 мм — серійне виробництво планують запустити з першого кварталу 2023 року.

Нагадаємо, країни G7 допоможуть Україні підготуватися до зими.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram