Бiзнес
12 Червня 2019
1 006

Галузь “Х”: Чим цікавий інвесторам sextech

Індустрія, що складається з секс-іграшок, додатків і сервісів, оцінюється у $30 млрд і зростає на 30% щороку

Фото: Depositphotos

Проект Killing Kittens, що заснований Еммою Сейл у Лондоні, організовує секс-вечірки, де “жінки на першому місці”. Члени цієї спільноти зустрічаються в розкішних клубах і особняках для проведення тематичних заходів для дорослих по всьому світу.

Але хай там як, сильний чи класний, секс-індустрія не є типовим напрямком, де бізнес-ангели або венчурні інвестори розкидаються готівкою, частково тому, що багато хто з них має певні обмеження, частково через століття стигматизації сексу.

Емма Сейл протягом багатьох років боролася, щоб зібрати гроші на розвиток свого бізнесу, роблячи численні спроби та зазнаючи поразок. У 2017 році вона навіть намагалася організувати краудфандингову кампанію. Але ландшафт з “x-рейтингом” змінюється, пише видання Sifted. Investory News підготували адаптований переклад матеріалу.

Індустрія sextech, що складається із секс-іграшок, додатків та сервісів, наразі коштує $30 млрд і, за словами Трістана Поллока, партнера акселертора 500 Startups, щороку зростає на 30%.

Минулого року Сейл вдалося зібрати $661 тис. на платформі Seedrs, попри те, що роком раніше вона отримала “однозначне ні” від тієї ж платформи.

Проект Killing Kittens, який довгий час намагався привернути увагу інвесторів, у 2018 році нарешті зібрав $661 тис. на платформі Seedrs

Як ще одна ознака зміни часів, чимало інвесторів Killing Kittens, зокрема, Ніколас Коутс (співзасновник Fitness Hut), Ендрю Грін (CEO Smitten lingerie) та Джонатан Райс (партнер Deloitte з пенсійних інвестицій) навіть вирішили відмовитися від опції анонімності. “Наш продукт мало змінився за 10 років, але зараз суспільство каже, що це нормально, до нас приходять інвестори”, – каже Емма Сейл.

Wellness продає

Життя sextech-компаній все ще нелегке, і багато хто продає скоріше “wellness”, щоб вивести галузь з тіні.
У США інвестори вже заробляють, вливаючи мільйони в стартапи на кшталт ритейлера секс-іграшок Unbound чи еротичної аудіоплатформи Dipsea.

Для небагатьох венчурних фондів, що починають досліджувати sextech у Європі, wellness-промисловість вартістю $3,72 трильйона показує зручний маршрут. “Sextech перетворюється на “сексуальний wellness”, – говорить Домінік Карецос, головний маркетолог британського стартапу секс-іграшок Mysteryvibe.

Проте не всі у захваті від того, що sextech-компанії мають ховатися за більш “прийнятною” маскою.

“У Франції практично неможливо знайти інвесторів для sextech-проектів, якщо ви не презентуєте їх як проекти в галузі охорони здоров’я”, – розповідає Крістель Боні, засновник компанії SexTech For Good з Бреста. – Ми можемо говорити про зміцнення м’язів тазу, але ми не можемо згадувати про задоволення”.

Проте європейські засновники стартапів успішно просуваються цим маршрутом. У Великобританії засновниця компанії Chiaro Таня Болер навмисно “вписала” свій стартап, що спеціалізується на вправах Кегеля, у “wellness”, щоб отримати $42 млн від фондів IPGL, Octopus Ventures та Impact Ventures UK. “Якби я пішла і просто пітчила сексуальний аспект, не думаю, що ми отримали б фінансування”, – каже вона.

Sextech-інвестори
На зворотній стороні монети знаходяться sextech-інвестори. Алан Мерріман керує Irish family office Elkstone Capital, сімейним офісом, який підтримує стартапи Chiaro та Mysteryvibe, а також LetsGetChecked (свого роду HelloFresh для домашніх перевірок сексуального здоров’я). Мерріман каже, що він просто не міг ігнорувати можливості sextech, які бачив, особливо коли вони загорнуті у “wellness”. “Все більше і більше людей готові вкладати кошти в оздоровлення, в тому числі й в sextech”, – вважає він.

Лондонська Zinc VC також нещодавно виступила з дебютною інвестиційною підтримкою sextech-проекту Ferly (раніше Leika) – навчальним додатком, що допомагає жінкам краще вивчати своє тіло для більшого задоволення. Засновниця фонду Елла Голднер погоджується з тим, що “wellness ” дозволяє засновникам стартапів “експериментувати з більш складними темами” і представити табуйовані продукти способом, що краще сприяє продажам.

Стефані Еліс, яка раніше зібрала $2 млн як співзасновниця компанії MysteryVibe, каже, що деякі венчурні компанії в Лондоні тепер навіть намагаються інвестувати в “табуйовані” стартапи. “Найкраща річ у табу-темах, таких як секс, полягає в тому, що вони, безумовно, поляризують думки”, – розповідає вона. – Тому, коли хтось не зацікавлений, вони дуже чітко дають про це знати. Але зацікавлені інвестори стають вашими найкращими адвокатами”.

Альтернативне фінансування та краудфандинг для кращого сексу

Хоча венчурні фонди поступово відкриваються для sextech, альтернативне та ангельське фінансування залишається основним джерелом грошей для таких стартапів.

Sextech часто відмовлявся від краудфандингових сайтів, але після декількох проривних кампаній Indiegogo у 2015 році заснував напрямок, присвячений сексу. Kickstarter зняв заборону участі sextech-проектів вже наступного року.

Краудфандингові платформи тепер є важливим ресурсом для технологічних піонерів у індустрії для дорослих: британська ігрова студія FOW Interactive нещодавно зібрала £1,7 млн на Kickstarter, щоб побудувати свою власну науково-фантастичну секс-гру.

Однак, у таких гігантів краудфандингу, як Seedrs чи Crowdcube, на те, щоб дозволити sextech-кампанії, йде більше часу. І Crowdcube тільки почав свою першу sextech-кампанію в цьому місяці.

Pureeros, електронний бутік для жіночого задоволення, наразі зібрав понад £72 тис. “Sextech-компанії в основному виключені з пітчингових змагань, стартап-таборів або громадських фондів”, – говорить Еврен Інангірай, співзасновник Pureeos. – Краудфандинг пропонує найбільші можливості, щоб дістатися до інвесторів й ангелів, забезпечити кошти й отримати “тягу”, яку захочуть побачити венчурні фонди”.

Один з прихильників Pureeros, Арні Шріскандарах, також є керівником венчурного напрямку у Round Hill Capital. Він каже, що бачить “чіткий ринок, що прискорюється, для продуктів і послуг з секторів femtech і сексуального здоров’я”.

“Добробут як рух тільки продовжуватиме рости”, – говорить він. – Сексуальний добробут є ключовим елементом цього руху … Я вважаю, що в найближчі кілька років ми побачимо ряд успішних компаній з цього напрямку”.

Бар’єри все ще потребують руйнування

Хоча wellness та краудфандинг спрямовують кошти у sextech, деякі напрямки залишаються занадто “гарячими” для того, щоб венчурні компанії мали з ними справу. Порно, наприклад, залишається занадто табуйованим для “перепакування”, сказали ряд інвесторів виданню.

Маркетинговий магнат і серійний підприємець Сінді Галлоп вже давно виконує місію з дестигматизації задоволення зі своїм стрімінговим секс-стартапом MakeLoveNotPorn (MLNP). У 2017 році розчарований тим, як важко було знайти підтримку, Галлоп оголосив, що заснує свій власний sextech-фонд All The Sky Holdings на $200 млн з “відчаю”.

Несподіваним результатом цього стало те, що MLNP забезпечив $2 млн, і фонд поки що відійшов на другий план. “Як тільки MLNP опиниться в хорошому місці, я повернуся до фонду”, – каже Галлоп. “Коли ви маєте підприємство, що дійсно змінює світ, ви повинні змінити світ, щоб той підходив до підприємства, а не навпаки. Кожен сервіс, що відмовився працювати зі мною та іншими sextech-компаніями, представляє гігантську інвестиційну можливість”, – підкреслив підприємець.

Вихід є! 
Що робить ландшафт привабливішим, так це той факт, що Європа також починає бачити виходи із sextech-стартапів, що доводить, що у цій сфері є великі перспективи.

У 2018 році співзасновниця компанії Amorelie Леа-Софі Крамер продала свій бізнес компанії Nucom Group, Фото: Аmorelie

Минулого року у Берліні співзасновниця компанії Amorelie Леа-Софі Крамер продала свій бізнес компанії Nucom Group (що тепер належить одному з найбільших медіа-мовників у Європі ProSiebenSat.1 Media і компанії General Atlantic).

Британська Lovehoney, яка у 2017 році оголосила про прибутки в розмірі $12 млн та продажі на $101 млн, торік також продала контрольний пакет акцій компанії Telemos Capital.

У 2017 році міланський еротичний ритейлер MySecretCase завершив свій перший інвестиційний раунд у розмірі €1,2 млн. Його засновниця Норма Розетті зазначила, що до цього в Італії про інвестиції у sextech не чули. “Ця тема в Італії все ще залишається табу, тому зібрати гроші в цій галузі складно. Ми були першими, кого підтримали професійні інвестори”, – розповідає Розетті. Crazy Fetish, новітній інтернет-магазин для дорослих, заснований у 2017 році в іспанській Марбеллі, обрав інший шлях, отримавши свої перші €10 тис. фінансування безпосередньо від американського рекламного гіганта Alcor Brands.

Завдяки майбутньому фінансуванню від wellness-інвесторів, краудфандингу та навіть спеціальним секс-фондам, галузь з рейтингом “Х” варта уваги.

Як сказав засновник Mysteryvibe Домінік Карецос: “Sextech – це масовий незайнятий ринок, і ми тільки-тільки подряпали поверхню. Плюс, секс стійкий до економічних спадів”.

За матеріалами Sifted 

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram