Новини
11 Липня 2019
709

Електрошок: Українську деревину тепер будуть обліковувати онлайн

До 1 листопада Кабмін повинен запровадити електронний облік деревини

Президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів до 1 листопада 2019 року запровадити обов’язковий електронний облік деревини, а також розробити і внести до парламенту законопроект про порядок реалізації деревини на конкурсних засадах.

Згідно з інформацією на сайті президента, указ про додаткові заходи щодо раціонального використання лісових ресурсів, вдосконалення системи держуправління лісовою галуззю і протидії незаконним рубкам та нелегальному обігу деревини Зеленський підписав у вівторок.

Кабінету Міністрів України доручено розробити та внести на розгляд Верховної Ради законопроект про внесення змін до Лісового кодексу України у частині надання повноважень уряду про затвердження порядку реалізації деревини на конкурсних засадах і запровадження Єдиної державної системи електронного обліку деревини для всіх постійних лісокористувачів, яка надасть можливість контролю та відстеження обігу деревини на ринку з моменту його заготовки до факту реалізації.

Уряд має розробити і внести на розгляд Верховної Ради законопроект про введення кримінальної та адміністративної відповідальності за обіг деревини без внесення відомостей до Єдиної державної системи електронного обліку деревини.

Кабміну наказано до 1 листопада 2019 року розробити і затвердити порядок проведення моніторингу внутрішнього споживання вітчизняних необроблених лісоматеріалів шляхом запровадження Єдиної системи електронного обліку деревини на виконання ст. 4 закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивозу необроблених лісоматеріалів” від 06 вересня 2018 року № 2531 з метою протидії незаконному обігу деревини.

До 1 листопада 2019 року уряд має запровадити електронний облік деревини державними підприємствами, що входять до сфери управління Міністерства оборони України, й забезпечити оприлюднення щомісячних звітів про стан упровадження та функціонування системи електронного обліку деревини на цих держпідприємствах.

Уряд також має посилити контроль і підвищити рівень взаємодії органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування щодо боротьби з незаконними вирубками у постійних лісокористувачів, які перебувають у комунальній формі власності, шляхом впровадження ефективних механізмів управління у цій сфері, спрямованих на протидію незаконному обігу деревини.

Обласним державним адміністраціям, Київській міській держадміністрації доручено активізувати роботу з боротьби із незаконними рубками та нераціональним використанням лісів; у взаємодії з органами місцевого самоврядування організувати заходи щодо використання постійними лісокористувачами, що перебувають у комунальній формі власності, системи електронного обліку деревини.

Нагадаємо також, напередодні Кабмін схвалив стратегію експорту сільгосппродукції до 2026 року та заборонив ввезення автомобілів і вагонів з Росії.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram