Новини
9 Жовтня 2023
359

Українські ліси потерпіли від боїв з рф

Майже три мільйони гектарів забруднені вибухонебезпечними предметами 

Від початку повномасштабного вторгнення рф 3 млн га лісів України потерпають від бойових дій та потенційно забруднені вибухонебезпечними предметами й уламками, розповів в.о. генерального директора ДП “Ліси України” Юрій Болоховець, пише Укрінформ.

“Кожен обстріл, який ми маємо у лісовому масиві, закінчується як мінімум пожежею, яку треба локалізувати. Завдяки зокрема цифровізації ми працюємо над швидким виявленням таких пожеж і можемо локалізувати їх на початковій стадії. Тож навіть у цей складний рік нам вдалося скоротити кількість пожеж у 30 разів”, — наголосив Болоховець.

За його словами, цифри свідчать про те, що ситуація дуже ускладнилася.

“Логістика, мобілізовані працівники, понад 300 тис. га по півночі вилучено через обмеження Збройних сил, це буферна зона. Але це та територія, де ми заготовляли велику кількість деревини, проводили господарську діяльність. Однак завдяки реформуванню нам вдалося суттєво покращити фінансово-господарські показники виключно шляхом ефективного використання тих територій, якими ми сьогодні можемо управляти.

Майже 3 тис. наших людей мобілізовано, ми надали 1,3 млрд фінансової допомоги для ЗСУ — це і деревина, і майже 800 одиниць транспорту.

Сьогодні маємо вже демобілізованих наших працівників, які приходять часто травмовані, тому ми пропрацювали, щоб у колективному договорі було зазначено, що це особливі люди, які мають особливі умови. Передбачено 20% доплати до зарплатні таким працівникам”, — розповів керівник ДП.

Водночас він зазначив, що майже 3 млн га лісів були охоплені боями різної інтенсивності.

“І сьогодні близько 700 тис. га залишається під окупацією на півдні та сході. Стан лісів, які ми отримуємо після деокупації, жахливий. Ці ліси фактично повністю треба відновлювати з нуля, але ми маємо серйозну проблему — замінування територій. Сьогодні ідентифіковано вже 210 тис. га замінованих лісів, 40 тис. нам вдалося розмінувати, але це досить складний шлях. Ми працюємо разом із ДСНС, а також розвиваємо ринок приватних послуг із розмінування”, — додав Болоховець.

Нагадаємо, українській інфраструктурі завдано збитків на понад $151 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram