Новини
27 Червня 2019
961

Нові санкції: Кабмін заборонив ввезення автомобілів і вагонів з Росії

За даними Держстату обсяг імпорту перерахованих позицій до України з РФ у 2018 році становив $510 млн

З 1 липня 2019 року Кабінет міністрів України заборонив ввезення транспортних засобів з Росії, а з 1 березня 2020 року і ввезення залізничних і трамвайних вагонів. Про це йдеться в тексті постанови Кабміну від 15 травня 2019 року №535 “Про внесення змін до переліку товарів, походженням з Російської Федерації, заборонених до ввезення на митну територію України”.

Як зазначено в документі, крім зазначених товарів, ембарго поширюється з 1 липня 2019 року на сировину для виготовлення цементу (клінкеру) і всі готові види цементу, а також мінеральні (азотні, калійні і фосфорні) добрива, корми для тварин і продукцію ветеринарної медицини, сірники, фанерну продукцію, шпалери, продукцію легкої промисловості, зокрема, окремі види трикотажних виробів та взуття, дроти з вуглецевої сталі, дроти металеві, труби, трубки, сітки металеві, кріпильні вироби, сталевий посуд, обладнання для виробництва хлібобулочних виробів і транспортні засоби (автомобілі, мотоцикли, трактори тощо).

Крім того, з 1 березня 2020 року забороняється ввезення вживаних залізничних і трамвайних вагонів.

Як зазначила партнер юридичної фірми “Ілляшев і Партнери” Олена Омельченко, за даними Державної служби статистики України, загальний обсяг імпорту перерахованих позицій до України з РФ у 2018 році становив близько $510 млн. За словами Омельченко, розширення списку російських товарів, що підпадають під ембарго в Україні – це відповідь на обмеження, запроваджені російською владою в квітні 2019 року. “Йдеться, зокрема, про Постанову Уряду РФ від 18 квітня 2019 року №460-25 “Про захисні заходи в торговельно-економічних відносинах з Україною”. Це найзначніше за останні три роки розширення списку заборонених товарів, що ввозяться з РФ. Примітно, що заходи було запроваджено на підставі пропозицій різних галузевих асоціацій та окремих українських виробників”, – зазначила вона.

Нагадаємо, що російський Внєшекономбанк позивається проти України в Стокгольмі.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram