Новини
21 Червня 2019
864

Російський Внєшекономбанк позивається проти України в Стокгольмі

Державний російський банк позивається проти України через порушення міжурядової угоди про інвестиції

В Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма надійшов позов Внєшекономбанку до України через санкції проти “Промінвестбанку”. Російський банк звинувачує Україну в порушенні міжурядової угоди про інвестиції, про це в російській кредитно-фінансовій установі повідомили в п’ятницю, 21 червня, передає DW.

Причиною цього кроку стали санкції України проти української “дочки” ВЕБу – ПАТ “Промінвестбанк”.

Тоді під санкції потрапили п’ять банків з російським державним капіталом. Йдеться про “Сбербанк”, “Промінвестбанк”, “ВТБ Банк”, “ВіЕс Банк” і “БМ Банк”. Вони не зможуть повертати кошти своїм російським акціонерам.

Росіяни вбачають у санкціях України проти їхнього українського дочірнього підприємства порушення українцями положень міжурядової угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій з РФ, укладеної 1998 року.

“За останні кілька років українська влада порушила всі гарантії, які сама ж надала в інвестиційній угоді”, – заявив представник російської банківської держкорпорації Ігор Краснов.

Тож ВЕБ вимагає компенсації втрат, завданих санкціями “Промінвестбанку”.

“Починаючи з 2014 року Україна демонстративно порушує взяті на себе зобов’язання і систематично дискримінує російських інвесторів. Політика української влади була спрямована на руйнування бізнесу російських банків, зокрема – ПАТ “Промінвестбанк”, – заявив Краснов.

ВЕБ став власником “Промінвестбанку” у 2008 році. Свої інвестиції в розвиток української “дочки” росіяни оцінюють у $2,7 млрд.

Менеджмент банку запевнив, що раніше направив Україні письмове повідомлення про інвестиційну суперечку й запропонував вступити в переговори з врегулювання збитків. Про плани ініціювати процес в арбітражі Стокгольма ВЕБ вперше заявив ще у вересні минулого року.

Нагадаємо, що Bank of America передбачив обвал цін на нафту до $40 за барель.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram