Новини
29 Травня 2023
289

Курс турецької ліри відреагував падінням на переобрання президентом Ердогана

Аналітики Волл-Стріт прогнозують подальше зниження курсу турецької валюти

Курс турецької ліри падає на торгах у понеділок після того, як Реджеп Таїп Ердоган виграв другий тур президентських виборів у неділю.

Станом на 11:22 у Стамбулі ліра на 0,5% — до 20,0650/$, майже рекордно низького рівня, повідомляє Bloomberg.

Аналітики Волл-Стріт прогнозують подальше зниження курсу турецької валюти, а Morgan Stanley попереджає, що до кінця року ліра може впасти на 29% — до 28 лір/$, якщо Ердоган відмовиться змінити свою економічну політику. Інвестбанк Wells Fargo&Co. очікує, що ліра впаде до 23 лір/$ до кінця другого кварталу.

“Перемога Ердогана не втішить жодного іноземного інвестора. З дуже високою інфляцією, дуже низькими процентними ставками та відсутністю чистих іноземних резервів може виникнути болісна криза, яка вплине на всі активи”, — зазначив стратег Tellimer Хаснайн Малік.

Ердоган здобув перемогу у другому турі президентських виборів, набравши 52% голосів. Він знаходиться при владі вже 20 років, перемога у виборах дає йому ще один п’ятирічний термін.

Ліра знецінюється з 2012 року. Через політику Ердогана, спрямовану на стримування відсоткових ставок, центральний банк Туреччини витратив майже $200 млрд за останні півтора року на підтримку ліри, чисті валютні резерви стали від’ємними, а інфляція злетіла вище 80% минулого року, а потім впала до 44% станом на квітень.

Раніше Investory News писали, що Туреччина тепер постачає газ до Європи та на Балкани.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram