Новини
9 Грудня 2020
696

Дослідження: VR-терапія допомагає побороти страх публічних виступів

Завдяки процедурі пацієнти перестають боятися негативної оцінки й катастрофічних думок

Терапія з використанням технології віртуальної реальності може бути ефективна у подоланні страху публічних виступів, йдеться у новому дослідженні, яке опубліковано у науковому журналі Cognitive Behaviour Therapy.

Зазначається, що вчені створили повністю безпечні ситуації, які викликали стрес в учасників. У результаті, експерименти допомогли знизити тривогу пацієнтів.

Як повідомляє PsyPost, віртуальна реальність пропонує унікальні можливості для втручання у лікування тривожних розладів, і один із прикладів пов’язаний з експозиційною терапією — метод лікування, при якому пацієнта направляють до джерела страху за відсутності прямої небезпеки.

За допомогою VR можна створити певний досвід, який відтворюється у реальному житті. Цим досвідом можна управляти, завдяки чому людина переживає реалістичну, але безпечну ситуацію, що викликає у нього страх.

Автори дослідження зосередилися на поширеному типі тривоги — страху публічних виступів (public speaking anxiety). Учені зібрали групу з 20 пацієнтів психіатричних клінік. У всіх учасників крім соціального тривожного розладу (тривога з приводу перебування у ситуаціях соціальної взаємодії) був страх публічних виступів.

Пацієнти пройшли тригодинний сеанс терапії з використанням VR у супроводі клінічного психолога. Під час сеансу дослідники зверталися до страху учасників через принципи когнітивно-поведінкової терапії, що включають катастрофічні думки.

Пацієнти виступали перед віртуальною аудиторією, причому під кожного учасника віртуальну реальність налаштували індивідуально — відповідно з навколишнім середовищем, настроєм і поведінкою аудиторії. Далі учасники могли подивитися свій виступ у ролі глядачів.

Вони повідомили про значне зниження страху публічних виступів після VR-терапії. “Така терапія зменшує страх пацієнтів перед негативною оцінкою та катастрофічними думками”, — свідчать отримані дані.

Зниження страху негативної оцінки, виявлене в дослідженні, підтверджує гіпотезу про те, що терапія з використанням віртуальної реальності для боротьби зі страхом публічних виступів працює перш за все завдяки спростуванню катастрофічних уявлень про свою роботу, а не того, як тебе сприймають інші.

Про те, яким буде вплив віртуальної/доповненої реальності найближчими роками можна прочитати в матеріалі Investory News “Віртуальна революція: Технології VR/AR змінюють майбутнє”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram