Бiзнес
26 Жовтня 2020
2 030

E-learning: Нові тренди у галузі електронного навчання – на що чекати?

COVID-19 став поштовхом для активнішого розвитку віртуальної освіти

Індустрія електронного навчання останнім часом розвивалася занадто активними темпами зростання, що вже говорити про час пандемії коронавірусу. Локдаун прискорив інтерес до ресурсів віртуальної освіти, а галузь E-learning отримала карт-бланш для стрибка – відбувається певна трансформація, з’являються нові технології, цікаві бізнес-моделі, змінюються тренди.

Електронне навчання стало певним каналом залучення клієнтів. А альтернативою звичній освіті – інтернет-платформи для перепідготовки або підвищення кваліфікації програмістів.

Якщо молодим фахівцям вони полегшують вхід у професію та набувають все більшого розмаху, то до великих розробників софта завдяки ним прийдуть лояльні користувачі і, у середньостроковій перспективі, у них розшириться клієнтська база.

Наприклад, німецький SAP, світовий лідер у розробці корпоративного софта, одним із перших зрозумів, що клієнтів вигідно не тільки залучати, а й вирощувати – цей момент варто розглядати у  буквальному сенсі, бо портфель SAP включає модулі з початкового програмування на SNAP для дітей молодшого шкільного віку.

А загалом наразі “навчальний хаб” компанії налічує десятки курсів для корпоративного та публічного секторів, що безпосередньо або опосередковано пов’язані з її продуктами.

Крім того, стабільний приріст аналітичних даних надає можливість розробникам освітнього контенту кастомізувати пропозицію під потреби учнів. Як тільки компанії наберуть статистику щодо профілів учнів і розроблять інструмент для її аналітики, на ринку закріпляться гравці з гнучкими форматами навчання.

Загалом аналітика Big Data може спрогнозувати ймовірність неуспішності на курсі, миттєво надати студентам зворотний зв’язок і порівняти їх результати з показниками інших учнів. А от для бізнесу це означає окупність інвестицій у цифрову освіту та стає відправною точкою ринку інфраструктурних проєктів B2B в E-learning.

Один з таких проєктів – Civitas Learning, що складає прогнози на основі “навчальної” аналітики для освітніх закладів. Потрібно це для масштабування успішних студентських ініціатив, поліпшення успішності студентів, своєчасного відсіву відстаючих і зниження витрат на персонал.

Платформи для спільної роботи, соціального навчання та створення користувацького контенту наразі облюбували нішу, що об’єднує соціальні мережі та системи управління навчанням.

Загалом на знанні ком’юніті можна будувати прибутковий бізнес. Як приклад – HowClip, основа бізнес-моделі якої – контент, що призначений для користувача. Платформа навчає створенню роликів для мережевих медіа й одночасно дозволяє користувачам відкривати для себе, просувати та впроваджувати інноваційні рішення.

Загалом освоєння адаптивних технологій в EdTech відбувається з урахуванням уроків, які сучасна педагогіка витягує з індивідуального підходу до навчання. Платформи прагнуть урізноманітнити спектр курсів і одночасно підігнати їх під запити.

Наприклад ноу-хау компанії Knewton дозволяє адаптувати уроки до потреб кожного студента, бо цифрові навчальні програми працюють в діалозі з усіма учасниками процесу: учні отримують індивідуальні рекомендації з навчання, викладачі – статистику успішності, а видавці – інформацію для розробки нових навчальних продуктів.

Не менш важливими наразі є й креативні курси, бо інтерес до електронної форми навчання творчими спеціальностям спостерігався ще до того, як пандемія загнала мільйони людей на “дистанційну”.

Як приклад, Amlab – освітній сервіс та соціальна мережа для фотографів, який щотиженово поповнюється новими курсами, тренінгами та майстер-класами, дозволяючи студентам вчитися у профілі та у ком’юніті.

Ще один тренд – доповнення інтер’єрів освітніх установ та офісів віртуальними класними кімнатами – інтерактивними білими дошками, мобільними комп’ютерами, дисплеями та проєкторами.

Сучасний ринок представлений найбільшими іграми (Saba Software, Google, Blackboard Inc., Microsoft, IBM Corporation, Cisco Systems та ін.). Очікується, що до 2025 року світовий ринок віртуальних класів збільшиться до $26,7 млрд за рахунок технологій IoT та AR.

Завдяки використанню технологій доповненої реальності учні отримують незамінний навчальний досвід. У деяких областях (архітектура, хімія, мікробіологія, дизайн, медицина) потрібно бачити інформацію на екрані “вживу”, а не просто слухати лектора. Інновації у доповненій, віртуальній та змішаній реальності розкривають потенціал цифрового навчання.

Подібні рішення є у проєктів Apollo 11 VR, музейних додатків з доповненою реальністю NorthernLight, анатомічних лекторіумах Human Anatomy VR і 3D Organon Anatomy.

Штучний інтелект вже міцно облаштувався в індустрії електронного навчання. Персоналізація, рекомендації щодо ресурсів, чатботи, автоматична оцінка та прогнозна аналітика успішності – це лише деякі з областей застосування.

Загалом індустрію електронного навчання  найближчими десятиліттями чекає помітне зростання. Разом з тим збільшиться конкуренція всередині ринку. Провайдери якісного електронного навчання все частіше роблять ставку на технології. Їх використання у поєднанні з аналітикою та гнучким підходом до навчання стане характерною прикметою E-learning.

За матеріалами компанії Mapegy, Rusbase   

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram