Новини
20 Березня 2020
1 084

Bank of America: У США почалася рецесія

Інститут міжнародних фінансів знизив свій прогноз по зростанню світової економіки у 2020 році до 0,4%

Економіка США впала в рецесію на фоні спалаху коронавірусу нового типу, повідомляє CNBC з посиланням на звіт Bank of America.

“Ми офіційно заявляємо, що економіка впала в рецесію … приєднавшись до решти світу, і це велике падіння”, — йдеться у звіті банку, підготовленому аналітиками під керівництвом провідного економіста Bank of America Мішель Мейєр.

За оцінкою банку, ситуація, що склалася неминуче призведе до зростання безробіття і скорочення доходів населення. Банк прогнозує, що економіка США скоротиться на 12% за підсумками другого кварталу і на 0,8% ВВП за підсумками року.

Прогнози Bank of America засновані на результатах вивчення перспектив ринку праці. За оцінками економістів, рівень безробіття в США подвоїться вже найближчим часом, при цьому щомісяця роботу будуть втрачати близько 1 млн осіб протягом усього другого кварталу. Як пише CNBC, зрештою цей показник складе 3,5 млн осіб.

За оцінкою банку, криза не триватиме довго. За помітним зниженням показників у квітні 2020 р. піде дуже повільне повернення до зростання. “Ситуація в економіці США стабілізується до липня поточного року”, — йдеться у звіті.

Крім того, Інститут міжнародних фінансів (IIF) знизив свій прогноз по зростанню світової економіки у 2020 р. до 0,4%. Про це повідомляється в огляді міжнародної організації. Це один із найнижчих прогнозів по глобальному зростанню на рік серед всіх опублікованих.

Два тижні тому IIF вже знизив прогноз по зростанню світового ВВП з 2,6% до 1,6%, але тепер пов’язаний з хворобою шок перетворився в “повноцінну раптову зупинку” глобальних ринків капіталу. “Невизначеність дуже висока, і прогнози доводиться оновлювати практично щодня”, — зазначає IIF.

“В рецесії, яка триватиме до середини року, вже знаходяться США, держави єврозони та Японія”, — повідомив головний економіст IIF Робін Брукс.

За даними МВФ, на ці країни припадає близько 30% світової економіки: 15,1% — на США, 11% — на єврозону, 4% — на Японію. IIF пише, що ВВП США в першому кварталі цього року знизиться приблизно на 0,2% до попереднього кварталу, а в другому кварталі його спад посилиться до 2,3% до першого. Економіка єврозони скоротиться у 2020 р. на 2,8%, а економіка Японії — на 1,5%.

Цінова війна, що почалася після розриву угоди Росії та країн ОПЕК дестабілізувала і без цього тендітні ринки. Організація також фіксує безпрецедентні відтоки капіталу з ринків, що розвиваються, зростаючий стрес на кредитних ринках США та свідчення браку доларової ліквідності в єврозоні та Японії.

Про загрозу рецесії в США та Європі через коронавірус попереджав банк JPMorgan, а економісти Morgan Stanley вже назвали рецесію у світовій економіці “базовим сценарієм”. Глобальну рецесію в цьому році чекає і рейтингова агенція S&P Global Ratings.

Раніше Investory News писали, що Moody’s очікує нормалізації економічної активності не раніше другої половини цього року, а у Федеральному Інституті Німеччини імені Роберта Коха попередили, що епідемія може тривати до 2021 р. і розходитися “хвилями”.

Нагадаємо також, Європейський Центральний банк ухвалив рішення про запуск програми викупу цінних паперів на €750 млрд ($810 млрд) для підтримки фінансової стабільності в умовах поширення коронавірусу нового типу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram