Новини
25 Травня 2023
285

Економічне зростання Німеччини сповільнилося

Найбільша економіка Євросоюзу увійшла в рецесію 

Економіка Німеччини скорочується два квартали поспіль, що дозволяє говорити про технічну рецесію найбільшої економіки Євросоюзу, пише Європейська правда.

Зазначається, що валовий внутрішній продукт (ВВП) скоротився з січня до березня на 0,3% проти попереднього кварталу і, таким чином, економіка скорочувалась другий квартал поспіль.

Якщо два квартали поспіль є негативними, то говорять про технічну рецесію.

“Часто використовуваний критерій технічної рецесії був виконаний. Масштабне підвищення цін на енергоносії далося взнаки в зимові місяці”, — прокоментував головний економіст Commerzbank Йорг Кремер.

Економічне зростання сповільнилося через скорочення приватного споживання. У першому кварталі воно впало на 1,2%. Однією з причин цього, ймовірно, є втрата споживачами купівельної спроможності внаслідок високої інфляції.

Державне споживання також скоротилось на 4,9%. З іншого боку, позитивний імпульс надали інвестиції, які зросли на 3,9%. Зовнішня торгівля також підтримала економіку.

При цьому значного підйому поки не прогнозують. Бундесбанк очікує принаймні незначного зростання навесні.

“У другому кварталі 2023 року економічне виробництво має знову дещо збільшитися”, — йдеться в поточному щомісячному звіті. Усунення вузьких місць у постачанні, великий портфель замовлень та нижчі ціни на енергоносії мають забезпечити відновлення промисловості.

Федеральний уряд очікує зростання ВВП на 0,4% цього року. У 2024 році має відбутися сильніше зростання на 1,6%. Для порівняння: минулого року зростання становило 1,8%.

Нагадаємо, у яких містах Євросоюзу найменш доступне житло.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram