Новини
18 Березня 2020
1 231

Думки аналітиків: Як довго коронавірус буде розхитувати світову економіку

Дехто пророкує ще два роки боротьби з епідемією, інші — нормалізацію економічної активності вже у 2020 році

У своєму прогнозі Moody’s очікує нормалізації економічної активності не раніше другої половини цього року — з точки зору рейтингової агенції, це є базовим сценарієм ситуації, пише Комерсантъ.

“Здатність деяких компаній подолати наслідки епідемії дуже сильно залежать від її тривалості. Тому хочемо відразу попередити, що зараз існує вищий, ніж зазвичай, рівень невизначеності, який може відбитися і на наших прогнозах”, — підкреслили аналітики Moody’s і додали, що їх оцінки засновані на аналізі ситуації та даних, зібраних до середини березня 2020 р.

Moody’s розділило сектори на три частини — ті, які найбільше схильні до ризику збитків від епідемії; сектори із середнім і низьким рівнем ризику. В першу групу потрапили практично всі види так чи інакше пов’язаних із туризмом — власне туристичний, готельний, розважальний, гральний, авіаційні та морські перевезення. Крім того, в зону високого ризику включені виробництво автомобілів і одягу, непродуктовий рітейл.

Минулої неділі одна з найбільших туристичних компаній світу, німецька Tui Group, повідомила про тимчасове припинення практично всіх своїх турів, круїзних і готельних операцій. Компанія також заявила про те, що має намір звернутися за державною підтримкою, щоб підтримати бізнес до тих пір, поки операції не поновляться в повному обсязі.

У понеділок один із найбільших круїзних операторів світу, британсько-американська Carnival Corporation, повідомила про строкову позику в $3 млрд, щоб допомогти компанії справитися з припиненням операцій через епідемію.

На думку Moody’s, виробництво автомобілів і одягу постраждає не тільки від падіння попиту з боку споживачів, а й з-за порушення логічних ланцюжків, які тісно пов’язані з Китаєм і Європою — двох головних вогнищ епідемії.

До групи із середнім рівнем ризику автори звіту визначили нафтогазовий сектор, сектор медіа, промислове виробництво, виробництво напоїв, металургію, гірничу та хімічну галузі, сільське господарство, сервісні компанії.

Moody’s вважає, що цей бізнес зазнає опосередкований збиток, пов’язаний насамперед із загальним уповільненням економіки та зниженням цін на сировину, наприклад нафту, газ і метали. Крім того, аналітики зазначають, що багато нафтогазових та видобувних компаній пов’язані з державами, тому їх кредитні рейтинги пов’язані й з суверенними рейтингами своїх країн — саме тому кредитні рейтинги таких компаній покажуть велику опірність у порівнянні з повністю приватними компаніями.

У групі секторів, які покажуть найбільшу опірність, згадані продуктовий рітейл, телекомунікації, будівництво, фармацевтика, виробництво упакування, збирання і перероблення сміття.

Телеком та технології також виграють у міру того, як все більше людей залишаються на карантині та/або працюють з віддаленим доступом. Фармацевтика і перероблення сміття також можуть виявитися у виграші через підвищений попит на їх продукт.

А ось у звіті рейтингової агенції S&P Global йдеться, що раптовий збій у світовій економіці, спричинений заходами щодо стримування коронавірусної інфекції COVID-19, спровокує глобальну рецесію у 2020 р.

Уповільнення у світовій економіці трапиться вперше з 2009 р. На думку аналітиків S&P, загальне річне зростання світового ВВП не перевищить 1%-1,5%, при цьому найважчим буде другий квартал. Агенція зазначає ризики подальшого зниження прогнозів.

Тим часом, у вівторок, 17 березня, на більшій території Західної Європи — Франції, Німеччини та Іспанії — були введені надзвичайні заходи щодо стримування поширення епідемії. Підприємства, які не є основними для підтримки економічного та соціального життя, а також магазини були закриті, а жителям рекомендовано залишатися вдома, пише Deutsche Welle.

Федеральний Інститут Німеччини імені Роберта Коха (Robert-Koch-Institut, RKI, одне з центральних науково-дослідних установ Німеччини, підпорядкований Міністерству охорони здоров’я країни), що спеціалізується на вивченні інфекційних захворювань, у вівторок, 17 березня, підвищив рівень загрози епідемії коронавірусу в Німеччині з середнього до високого. В інституті також попередили, що епідемія може тривати до 2021 р. і розходитися “хвилями”.

Його дані засновані на постійному зростанні числа нових хворих і на попереджувальних знаках, що надходять з установ охорони здоров’я. Сьогодні в Німеччині налічується понад 7 тис. підтверджених випадків інфікування коронавірусом.

Глава Інституту Лотар Вілер заявив, що тривалість епідемії залежить від швидкості розробки вакцини, і від того, скільки людей буде інфіковано, скільки одужає та у скількох людей з’явиться імунітет до коронавірусу. За його оцінкою, в кінцевому підсумку перехворіти на вірус може 60%-70% населення Землі.

Глава німецького МЗС Хайко Маас оголосив про екстрений вивіз громадян країни, які перебувають зараз в країнах, які сильно постраждали від коронавірусу, зокрема на Філіппінах, в Домініканській Республіці, Марокко та Єгипті. Він порадив заборонити будь-які туристичні поїздки в інші країни. На це уряд країни виділить до €50 млн ($55,6 млн).

Єдиною країною світу, де поки ще не виявлено коронавірус, є Киргизстан, але і він заборонив в’їзд всім іноземцям, щоб запобігти поширенню коронавірусу. Сусідній з ним Казахстан у вівторок, 17 березня, повідомив про збільшення випадків інфікування з 14 до 27.

Нагадаємо, Bridgewater Associates, найбільший у світі хедж-фонд, сформував ставку в $14 млрд на те, що акції європейських компаній продовжать падати на фоні погіршення ситуації з коронавірусом. Водночас біржові регулятори Франції, Італії, Іспанії та Бельгії заборонили незабезпечені короткі продажі акцій.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram