Новини
17 Березня 2020
1 036

Найбільший хедж-фонд світу поставив $14 мільярдів на подальший обвал акцій ЄС

Водночас біржові регулятори Франції, Італії, Іспанії та Бельгії заборонили незабезпечені короткі продажі акцій 

Bridgewater Associates, найбільший у світі хедж-фонд, сформував ставку в $14 млрд на те, що акції європейських компаній продовжать падати на фоні погіршення ситуації з коронавірусом, повідомляє Bloomberg.

Інвесткомпанія, яку очолює мільярдер Рей Даліо, зробила серію ставок проти акцій в країнах від Німеччини до Італії, випливає з її матеріалів з 9 по 12 березня.

Позиції включають ставку в $1 млрд проти постачальника програмного забезпечення SAP SE і в розмірі $715 млн — проти виробника устаткування для виготовлення напівпровідників ASML Holding NV.

Цієї ставки було недостатньо, щоб захистити основний хедж-фонд компанії від значних збитків. Pure Alpha Fund II впав приблизно на 13% з початку місяця по 12 березня, збільшивши зниження з початку року приблизно до 20%, після того як зайняв невірні позиції при ринковому обвалі.

Обсяг коротких позицій Bridgewater в Європі зростав у цьому місяці на фоні розпродажів, пов’язаних із побоюваннями, що поширення коронавірусу призведе до рецесії глобальної економіки.

Акції впали в різних країнах світу, а індекс Euro STOXX 50 знизився в цьому році більш ніж на третину.

Неясно, чи є коротка позиція безпосередньою ставкою на падіння акцій або відкрита в рамках ширшої стратегії хеджування в компанії, що управляє інвестиціями приблизно на $160 млрд. Фірма вже робила подібну ставку проти європейських компаній у 2018 р.

У березні британський індекс FTSE 100 впав на 24%, німецький індикатор DAX – на 27%, а французький індекс CAC 40 за березень обвалився на 28%.

Щоб впоратися зі спекулятивними продажами, біржові регулятори Франції, Італії, Іспанії та Бельгії заборонили незабезпечені короткі продажі акцій.

При продажу паперів без покриття учасник торгів продає акції, взяті в кредит у брокера, розраховуючи, що вони впадуть у ціні, і тоді їх можна буде викупити за нижчою вартістю і повернути брокеру.

Роботу регуляторів фондових ринків усіх 27 країн Європейського союзу координує Європейське управління з цінних паперів і ринків (ESMA).

“Короткі продажі можуть бути обгрунтованою стратегією торгівлі, але її використання разом із поширенням неправдивих чуток, очевидно, суперечить правилам”, — йдеться в заяві європейського органу з нагляду за ринком цінних паперів.

17 березня французький регулятор фінансових ринків (AMF) тимчасово заборонив короткі продажі акцій 92 компаній. Це папери, які найбільше постраждали від падіння цін через коронавірус.

У п’ятницю, 13 березня, Лондонська фондова біржа LSE оголосила про заборону коротких продажів італійських та іспанських акцій. Раніше аналогічні заборони ввели Туреччина, Греція та Південна Корея.

Подібна ситуація вже спостерігалася у 2008 р. — тоді не менше 17 країн ввели такі заходи для стабілізації ситуації на фінансових ринках.

Як повідомило агенція Bloomberg, заборона Франції, Іспанії, Італії та Бельгії на короткі продажі не зможе зупинити падіння фінансових ринків, а замість цього здатний негативно вплинути на акції банків в інших країнах Європи.

Після того як регулятори ввели заборону на короткі продажі після краху інвестиційного банку Lehman Brothers у вересні 2008 р., акції британських фінансових компаній впали на 41% за чотири місяці. Основний індекс Лондонської біржі FTSE 100 за цей період опустився на 15%.

Раніше Investory News писали, що акції українських компаній на Варшавській фондовій біржі падають четвертий місяць підряд. З 6 по 13 березня індекс цін WIG-Ukraine знизився на 11,1%, або на 38,47 пункту до 307,48 пункту.

Також, 13 березня, індекси США закрилися з серйозним падінням — на 7,9-9,3%. Так, промисловий індекс Dow Jones обвалився на 9,9%, показник є найбільшим падінням з 1987 року, коли індекс досягнув 22%. Таких провалів не відбувалося навіть у Велику депресію.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram