Соцмережі
3 Листопада 2020
849

Андрій Ярмак: Нетипова поведінка УМІ

В жовтні прибутковість молока впала на 3,2%

Це 2020 рік, друзі. Ми вже втомилися дивуватися речам, що стаються з нами вперше, але ось знову дивуємося. Так вийшо й з нашим УМІ, який вперше в історії його моніторингу, і, мабуть взагалі вперше, впав в жовтні порівняно до вересня.
«Як це прибутковість впала, коли ціна на молоко зросла?!» Саме так відреагує на це звичайний український переробник молока, а ми все спокійно пояснимо.
Та спочатку трохи історії. У нас є інформація про зміни умовної прибутковості виробництва молока за дев’ять сезонів, і за цей період в жовтні прибутковість нодмінно, хоч трози, але зростала завжди. В середньому зростання становило дуже високі 11,3%! Бо в жовтні з ринку повністю зникає “сільське молоко” і переробка переходить на професійне.
І ось настав 2020 рік і в жовтні прибутковість молока… впала на 3,2%. Минулого року, до речі, показник УМІ зріс в жовтні на 9,3%.
Дозволю собі поділитися ще однією цікавинкою – коли ще ви бачили, щоб прибутковість виробництва молока в жовтні була нижчою, ніж під час сезону «великого молока» в червні, наприклад? А в 2020 році фермери в жовтні мають на 8,1% нижчу прибутковість, ніж в червні. В 2019 році в цей час вони заробляли аж на 37% більше.
Найцікавіше, що в жовтні 2020 закупівельні ціни на молоко «злетіли» аж на 7,6% після тривалого періоду відносної стабільності, але всі ми бачили, що відбувалося з світовими цінами на #зерно. Неймовірне було зростання, як для періоду традиційно високих запасів та збирання врожаю пізніх зернових. Фуражна пшениця та кукурудза подорожчали на 13-15%, потягнувши за собою і шроти, які зросли в ціні на 7,5%. В результаті, кормовий комбікормовий мікс обходився молочникам України в жовтні на 11,2% дорожче, ніж в вересні, що і призвело до падіння прибутковості виробництва молока.
Таким чином жовтнева прибутковість виробництва молока України була найнижчою протягом останніх 5 сезонів і нижчою за минулорічну майже на 39%!
Протягом перших 10 місяців 2020 року професійні виробники молока України заробили на 9,4% менше прибутку, ніж протягом того самого періоду 2019 року, але більше, ніж в 2018 році.
Загалом, не можна скзати (додам «поки що»), що 2020 рік такий вже катастрофічний. Адже УМІ поки що перевищує середній показник для останніх 5 років на 11,4%, бо в 2014-2015 роках було все значно гірше з точки зору прибутковості.
Нагадаю, що УМІ – це відношення ціни на сире молоко першого ґатунку до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах. Абсолютне значення УМІ аналізувати немає сенсу – воно ні про що не говорить, а ось динаміка УМІ дуже чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, адже ці два важливих фактори враховані в рівнянні через зміну цін кормів та молока. При цьому, в залежності від змін в рівнях ефективності, в окремих господарствах УМІ може зростати швидше або повільніше.
Чого чекати далі?
Аналіз минулих років показує, що УМІ в листопаді, як правило, стабілізується і суттєво не змінюється. Але ж ми в 2020 році, і вже бачимо незвичайні речі – різке здорожчання масла та сиру на світовому ринку, яке ніхто не очікував. Збільшення імпорту з боку Китаю. При цьому зростання цін на жир на фоні потенційного чергового зниження обсягів споживання через ГоРеКа внаслідок зростання темпів поширення коронавірусу в Європі та США, виглядає досить дивно. Але це позитивний фактор для наших молочників.
З іншого боку ми маємо послаблення цін на зернові останнім часом, що може, також, мати позитивний вплив на прибутковість.
Отже, сподіваємося на зрушення в бік зростання, але готуємося до непередбачуваних подій – іншими словами, поліпшуємо ефективність та підвищуємо якість!

#УМІ 🥛 #молоко 🐄 #жовтень2020 #корми #масло

Це 2020 рік, друзі. Ми вже томилися дивуватися речам, що стаються з нами…

Опубликовано Andriy Yarmak Вторник, 3 ноября 2020 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram