Соцмережі
4 Лютого 2022
860

Андрій Ярмак: УМІ січня 2022

З низького старту.

Маємо підсумки першого місяця вже 2022 року. Скільки вже років ми робимо це з Андрій Панкратов, вже навіть важко порахувати. Але точно можна сказати, що 2022 рік починається, на мій погляд, з відносно “низького старту”. А якщо початок з низького, то значить, що буде вище, чи не буде?
Давайте розбиратися з тими цифрами…

• В січні 2022 умовна прибутковість виробництва молока в професійних господарствах України знизилася на 10% до грудня 2021 року.

• Подібне зниження не було неочікуваним, враховуючи 10% зниження закупівельних цін де-якими провідними переробниками на січень, але й в цілому…

• … зниження УМІ в січні вже стало нормою: минулого року в січні УМІ теж впав і теж на 10% до грудня. І взагалі останні 5 сезонів УМІ січня незмінно був нижчим, ніж в грудні.

• Цікаво, що в січні 2022 УМІ впав переважно за рахунок зростання цін на корми майже на 9%, в той час як падіння середньої закупівельної ціни на молоко було не таким значним, але дуже дивно, що воно взагалі відбулося, враховуючи, що ціни на молоко в інших країнах стрімко зростали.

• Але УМІ січня 2022 був вищим за УМІ січня 2021 на цілих 21%! Чому ж низький старт?

• Ну бо це був другий найгірший рівень прибутковості за останні шість сезонів!

• УМІ січня був на ті ж 21% гірший за середній протягом останніх 5 січнів.

• Дуже цікаво, що за останні 12 місяців корми подешевшали на 12% (порівняно з січнем 2021), а молоко виросло в ціні на 6%. Власне тому й маємо вищий УМІ зараз, ніж рік тому. Але…

• подумати тільки корми порівняно з січнем 2020 зараз дорожчі на цілих 75%, а шрот соняшника — в два рази!! А от молоко за цей час виросло в ціні лише на 18%.

• За останній рік на світовому ринку молокопродуктів (якщо брати по GDT) масло подорожчало на 26%, сир чеддар — на 35%, сухе знежирене молоко (СЗМ) на 27% і СЦМ — на 25%. Протягом двох років — 49%, 32%, 39% і 32% відповідно.

Нагадаю, що УМІ — це відношення ціни на сире молоко ґатунку екстра до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах. Абсолютне значення УМІ аналізувати немає сенсу — воно ні про що не говорить, а ось динаміка УМІ дуже чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, адже ці два важливих фактори враховані в рівнянні через зміну цін кормів та молока. При цьому, в залежності від змін в рівнях ефективності, в окремих господарствах УМІ може зростати швидше або повільніше.

Чого чекати далі?

Найчастіше УМІ в лютому знижується. Середнє падіння УМІ за останні 10 років в січні становило 7%. Але на світовому ринку продовжується “молочне ралі” — ціни продовжують зростати. Січень показав плюс 5%. Правда й корми теж зростають в ціні, а наші переробники зараз відокремлені від світового ринку, тому, не виключено, що нас теж чекає чергове падіння УМІ.

Подяка тезці Панкратову та АСОЦІАЦІЯ ВИРОБНИКІВ МОЛОКА за цифри для УМІ!

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram