Соцмережі
2 Листопада 2021
778

Андрій Ярмак: УМІ зростає, але не успішно

П’ять місяців зростання прибутків для виробників молока України! Хм.. але за 2021 рік все ще дуже погано — найгірше за останні роки і це зростання в жовті було значно меншим, ніж зазвичай.

Розбираємося, чому так?

• в жовтні УМІ зріс на 2,7% після приблизно такого ж зростання в вересні.

• протягом останіх 5-ти місців УМІ зріс вже на 24,9%!

• як і в вересні, близько половини зростання забезпечило зростання ціни на молоко і половину корми;

• здешевлення відбулося, на 1,03, як і молока, правда всередині концентрованого міксу знову дешевшали шроти олійних, а росли ціни на бестеселлера україни останніх років — кукурудзу;

• прибутки (у кого вони були) в жовтні 2021 року вдруге були вищими (відразу на 10%), ніж в тому ж місяці 2020 року! Але це не тому, що зараз все так добре, а тому, що минулого року в цей час прибутки стрімко падали;

• все-таки це був другий найгіршки показник прибутковості за останні 5 жовтнів;

• перші 10 місяців 2021 року дозволили нашим молочникам заробити на 20,2% менше, ніж рік тому за той самий період. І поки що це найгірший рік за останні 5 років!

Гірше з прибутками були лише востаннє в 2016 році.

Чому це найгірший показник за п’ятирічку? Тому, що сезонність вирівнюється. А ще тому, що наша переробна галузь зараз затиснута між дефіцитом сировини з одного боку, ефективним молочним бізнесом европейських постачальників, який прогресує і важкими умовами, що їм диктують українські мережі супермаркетів. Відповідно, виробникам потрібно швидше кооперуватися і створювати власні сучасні виробництва молокопродуктів, щоб розраховувати на щось більше.

Нагадаю, що УМІ — це відношення ціни на сире молоко ґатунку екстра до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах. Абсолютне значення УМІ аналізувати немає сенсу — воно ні про що не говорить, а ось динаміка УМІ дуже чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, адже ці два важливих фактори враховані в рівнянні через зміну цін кормів та молока. При цьому, в залежності від змін в рівнях ефективності, в окремих господарствах УМІ може зростати швидше або повільніше.

Чого чекати далі?

Як правило УМІ в листопаді стабілізується і суттєво не змінюється. Середнє зростання УМІ за останні 10 років в липні становило 1%, але минулого року вперше в жовтні УМІ вперше різко знизився. Але то ж був пандемійно нестабільний рік, правда й цей не є кращим для України, бо забагато “розумних антиваків”…

Зовнішній фактор лишається дуже позитивним. Протягом останнього місяця вартість молочних продуктів на біржах зросла приблизно на 3%, а за жовтень та вересень — вже на 8%. Отже будемо сподіватися на плюс!

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram