Соцмережі
8 Червня 2021
855

Андрій Ярмак: Реалії та перспективи ринку молока в Україні

Коли УМІ був на дні, знизу постукали.

Власне це сталося в травні 2021. І знову ціни на молоко не причому.

АВМ говорить, що ціна на молоко не змінилися, не зважаючи на те, що на дворі був травень і сезон великого молока. Тому знову в гру вступили корми, і знизили радикально прибутковість тих, хто професійно виробляє молоко.

Профі зрозуміють, але багато хто скаже, до чого тут ціна на зернові та протеїнові шроти до прибутковості виробництва молока?! Адже ті самі зернові та олійні абсолютна більшість виробників молока вирощує самостійно і має собівартість, яка не так сильно “грає”, як ціни.

А я терпляче, в тисячний раз поясню, що молочне виробництво – це бізнес. І кожен бізнесмен має вибір – продати зерно, чи згодувати його власній корівці. Звичайно він згодує корівці, і абсолютна більшість українських аграрних бізнесменів буде рахувати собівартість таких кормів якраз по собівартості їх вирощування, як вчила радянська агроекономічна наука. І ось саме такий підхід до підрахунків робить бізнесменів поганими бізнесменами. Бо це не дозволяє адекватно оцінювати прибутковість різних продуктів.

Якщо зарахувати зернові в корми по собівартості, то виходить, що зернові не прибуткові, а молоко – прибутковіше, ніж воно насправді є.

А ми будемо твердо стояти на тому, що собі брехати не потрібно, саме тому наш УМІ – це найпрозоріший і найефективніший спосіб відстежувати динаміку прибутковості професійного молочного виробництва.

Але перепрошую за теоретичний екскурс – вже повертаю себе до фактів і цифр:

• УМІ в травні 2021 впав на 6,6%, абсолютно пропорційно тому, як зросла вартість кормового раціону, в той час, як ціни на молоко ґатунку екстра лишилися стабільними;

• В кормах найбільше пожирував соняшниковий шрот – подорожчав майже на 12%, але крім нього подорожчали абсолютно всі компоненти також!

• УМІ березня 2021 був найнижчим з 2016 року;

• перші п’ять місяців року були другими найменш прибутковими в історії підрахунку УМІ сезонів – гірше було лише в мегакризовому 2015 році. Минулого року, наприклад, за цей самий період прибуток наших професійних виробників молока був на 49% вищим!

• перші п’ять місяців 2021 року принесли нашим виробникам на 23% менше прибутків порівняно до середнього показника за цей самий період попередніх 5 років!

• нагадаю про позитивне – досвід показує, що двох поспіль важких сезонів не буває… Але, водночас, це не значить, що їх ніколи не буде.

Повторимося, що УМІ – це відношення ціни на сире молоко ґатунку екстра до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах. Абсолютне значення УМІ аналізувати немає сенсу – воно ні про що не говорить, а ось динаміка УМІ дуже чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, адже ці два важливих фактори враховані в рівнянні через зміну цін кормів та молока. При цьому, в залежності від змін в рівнях ефективності, в окремих господарствах УМІ може зростати швидше або повільніше.

Чого чекати далі?

В червні, як правило, УМІ залишається максимально стабільним, бо попит і пропозиція молока врівноважуються. Світовий ринок зараз падає, переважно в категорії жирів, але індекс ФАО за травень, навпаки, навіть зріс. Тому очікуємо відносну стабільність в червні, якщо не буде катаклізмів.

Традиційна подяка Андрію Панкратову за те, що працює як швейцарський годинник, а також Асоціації Виробників Молока за цінові тренди по сирому, але такому смачному та корисному екстра-молоку!

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram