Соцмережі
3 Березня 2021
751

Андрій Ярмак: Лютневий УМІ

Якщо в січні 2021 комусь здавалося, що УМІ вже нікуди знижуватися, то лютий 2021 довів протилежне — підтвердивши правило, що УМІ завжди знижується в лютому.

Зниження було не таким критичним, всього на 1,1%, але це був другий найнижчий рівень умовної прибутковості молока за всю історію наших спостережень за цим ключовим для молочної галузі показником.

Відповідно, в лютому ми побачили найнижчий рівень прибутковості молока за останні 54 місяці поспіль!

Причина знову та сама — корми. Ціни на молоко — без змін, але ключові кормові компоненти продовжували дорожчати. Знову лідером була кукурудза, яка здорожчала майже на 4%.

Користуючись можливість хочу сказати те, що може для багатьох прозвучати як нелогічна річ — зараз саме найкращий час інвестувати в високоефективне виробництво якісного молока. Ті, хто давно в бізнесі, розуміють, що в такі часи заходити найкраще. І, до речі, молочні проекти потребують довгих грошей, а грошей зараз до біса, і їхня справжня вартість нікому не зрозуміла.

Але повернемося до УМІ — або українського індексу умовної прибутковості виробництва молока в професійних господарствах.

В лютому 2021 року УМІ був:

• на 39,3% нижчим, за торішній в тому ж місяці;

• на 32,7% нижчим, ніж в середньому за 9 останніх років в лютому;

• на 30,2% нижчим, ніж в середньому за 5 останніх років в лютому;

Також зауважимо, що УМІ за перші два місяці 2021 року був на приголомшливі 42% нижчим, ніж рік тому за той самий період і на 32% нижчим, ніж середній за останні 5 років в цей період.

Нагадаю, що УМІ — це відношення ціни на сире молоко першого ґатунку до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах.

Абсолютне значення УМІ аналізувати немає сенсу — воно ні про що не говорить, а ось динаміка УМІ дуже чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, адже ці два важливих фактори враховані в рівнянні через зміну цін кормів та молока. При цьому, в залежності від змін в рівнях ефективності, в окремих господарствах УМІ може зростати швидше або повільніше.

Чого чекати далі?

Як правило в березні в Україні стартує сезон “великого молока”, який починає давити на ціни. Водночас, світовий ринок продовжує зростати. В лютому подорожчали молочні жири, але, дещо, знизилися ціни на молочний білок. Для України, до речі, важливіші ціни на білок, ніж на жири зараз.

Але, нагадаю, що для УМІ важливі також ціни на фуражні зернові та шроти олійних. Тому прогнозувати УМІ на березень складно. Імовірно, що основним чинником впливу будуть залишатися корми.

#УМІ 🥛 #молоко 🐮 #лютий2021

Якщо в січні 2021 комусь здавалося, що УМІ вже нікуди знижуватися, то лютий 2021 довів…

Опубликовано Andriy Yarmak Понедельник, 1 марта 2021 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram