Новини
30 Вересня 2020
669

НБУ: Найбільш уразливими на період карантину виявилися кредитні спілки

Серед інших постраждалих учасників небанківського ринку – страховики, фінкомпанії, ломбарди, лізингодавці

Національний банк України підбив підсумки роботи небанківського ринку за перше півріччя 2020 року. Результати поданої звітності свідчать, що коронакриза помірно вплинула на діяльність страховиків, проте істотніше позначилася на обсягах кредитування іншими небанківськими фінансовими установами, про це йдеться у повідомленні Нацбанку.

Зокрема зазначається, що найуразливішими до карантинних обмежень з-поміж інших небанківських установ виявилися кредитні спілки. Так, обсяг наданих кредитів у першому півріччі зменшився на 9%, у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. “Водночас обсяг залучених депозитів у цей період збільшився на 12%”, – йдеться у повідомленні.

Що стосується ринка надання позик фінансовими компаніями, який останніми роками бурхливо зростав на 50 і більше відсотків за рік, у першому півріччі продемонстрував зниження обсягів показників діяльності. “А обсяг наданих кредитів у першому півріччі 2020 року, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, знизився на 20%”, – зазначають у НБУ.

У лізингових компаній та ломбардів обсяг наданих послуг у першому півріччі 2020 року, у порівнянні з аналогічним періодом минулого, знизився більш ніж на 20%.

Коронакриза помірно вплинула на діяльність страхового ринку. Так, в умовах карантинних заходів і зниження економічної активності страховики, які прозвітувалися, продемонстрували зростання валових страхових премій (+4,4%) у першому півріччі. “Загалом обсяг страхових премій за звітний період становив 21 млрд грн”, – йдеться у повідомленні.

Додається, що розмір зібраних страхових премій у першому півріччі 2020 року, у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року зменшився. Причина – добровільний вихід 20 страховиків із ринку за вказаний період. Ще шестеро не подало звітність за перше півріччя, натомість у липні 2020 року вони подали заяви щодо анулювання ліцензій. Частка останніх становила близько 7% у загальному обсязі страхових премій.

Стабільне зростання продемонструвало напрям страхування життя, де обсяги премій зросли на 10% і становили 2,3 млрд грн. “Страховикам вдалося зберегти прийнятний фінансовий результат шляхом помірного зростання страхових премій, збереження сталих показників збитковості, а також уникнення знецінення активів”, – наголосили в НБУ. І додали, що у першому півріччі зросли лише обсяги ринку факторингу – на 13%.

Нагадаємо, з 1 липня 2020 року Національний банк України прийняв повноваження з регулювання ринків небанківських фінансових послуг. Відповідна норма міститься в законі про “спліт”, ухваленому Верховною радою минулого року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram